Canan Karatay, Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler dedi. Malzemeler1 adet küçük boy beyaz lahana1 yemek kaşığı zeytinyağı1 adet kuru soğan6-7 adet sarımsakBir tutam kimyonBir tutam zerdeçalBir tutam toz zencefilBir demet maydanozPul biber4 adet sivri biberTuz Hazırlanışıİlk olarak lahananın ince ince doğranması gerekiyor. Daha sonra soğanları küp küp doğrayarak zeytinyağı ile tencerede rengi çıkana kadar yakmayacak şekilde kavurun. Diğer aşamada sarımsakları bütün şekilde ilave edin. Maydanozları saplarından ayırarak karışıma ekleyin. Daha sonra sivri biberleri de ilave ederek lahanalarla birleştirebilirsiniz. Lahanaların üzerini geçecek şekilde su ilave edin. Suyun soğuk olmasına dikkat edin. Son aşamada ise baharatları da ekleyerek dilediğiniz seviyede tuz ekleyin. Sebzeler iyice yumuşadıktan sonra isteğe bağlı olarak çorbayı blenderden geçirebilirsiniz. Kalp sağlığı ile inflamasyon arasında bir ilişki söz konusudur. Bu nedenle antioksidan bakımından zengin olan lahana kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Kara lahana faydaları ve beyaz lahana faydaları dendiğinde akla gelen kaempferol ile kuersetinin yanı sıra kırmızı lahanada bulunan siyanidinler kalp fonksiyonlarını destekleyici etki gösterebilir. Potasyum vücutta kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Bir fincan kadar doğranmış, çiğ kırmızı lahana günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını karşılar. Bu nedenle düzenli olarak uygun miktarda lahana tüketmek kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olabilir. Tansiyonun dengede tutulması ise kalp hastalıkları riskinin azaltılması açısından önemli bir role sahiptir. Kolesterol vücudun her hücresi tarafından üretilen, mumsu yapıya sahip bir çeşit yağ türüdür. Bilinenin aksine kolesterolün her türü zararlı değildir. Vücutta düzenli bir sindirimin sağlanması, bazı hormonların ve D vitamininin sentezi gibi kritik bazı süreçler kolesterole bağlıdır. HDL olarak adlandırılan iyi kolesterol damarlarda LDL adı verilen kötü kolesterolün birikmesini engeller. Lahananın içinde bulunan lifler ve fitosterol adı verilen madde LDL’nin azaltılmasına yardımcı olabilir. Lahana suyu da yapısında lahana gibi birçok vitamin ve mineral barındırır. Lahana suyunda bulunan sülforafan vücudun enfeksiyonla savaşmasına katkı sağlayabilir, yaraların iyileşme hızını ve çeşitli hastalıklara karşı vücudun korunmasını destekleyebilir. Yapılan çalışmalar lahana suyunun özellikle ülser hastalığının iyileşmesini destekleyici bir rol üstlenebileceğini göstermiştir. Bunların yanında lahananın birçok faydalı yönü lahana suyu için de geçerlidir. Ancak suyu sıkılan lahana posasını kaybeder ve suyu sıkılmadan tüketildiğinde alınabilecek liflerin kaybına sebep olur. Bu da lahananın sindirim sistemine olan katkılarının azalmasına sebebiyet verir.