Canan Karatay, İbn-i Sina'nın da tavsiye ettiği sumak tohumu çayını boğaz ağrısı yaşayanlar için tavsiye etti. Karatay taze olmasını belirttiği sumak tohumundan bir yemek kaşığı kadar bir su bardağıyla beraber cezveye koyulup kaynatılmasını öneriyor. 1 tatlı kaşığı öğütülmüş sumağın üzerine bir miktar kaynar su dökün. 5 dakika kadar kaynar su içerisinde demlemeye bırakın. İçerisine 1 ya da 2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.. Ancak her şeyde olduğu gibi sumak çayını da aşırı tüketmemekte fayda var. Sumak çayında antioksidan oranı yüksektir. Bu yüzden zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kalp sağlığına iyi gelir.Kötü kolesterolü kontrol eder.Diş iltihaplarına iyi gelir.Solunum yolu rahatsızlıklarında iyileştiricidir. İshal tedavisinde düzenli kullanımda bağırsakların çalışmasını düzenleyerek ishali keser. Sumak, ciltteki sivilceler üzerine uygulandığında sivilceleri söndürür ve eski sivilce izlerini giderir. Sindirim sistemini düzenlediği için mide rahatsızlıklarının önüne geçer.Balgam ve öksürük problemlerine karşı iyileştirici özelliği vardır.Regl dönemlerinde kasılmaları ve ağrıları azaltır.Obezite ve tip 2 diyabet rahatsızlıklarında uygulanan tedavilerde destekleyicidir. C vitamini ve antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruma sağlar.Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.Enfeksiyon oluşumunu engellediği için ateşli hastalıkların meydana gelmemesini sağlar.Adet düzensizliğini düzene sokar. Cilt sorunlarına karşı iyi gelir.Kas ağrılarının geçmesine yardımcı olur.Yağ yakımını hızlandırdığı için kilo kaybında yardımcı olur.İdrar yolu ile toksinlerin atılmasını sağlar. Her doğal bitkide olduğu gibi sumakta da yan etkiler meydana gelebilir. Bu yüzden bu bitkileri kullanmak isteyen kişiler ya tüketim miktarında dikkatli olmalı ya da tüketmeden önce hekime başvurmalı.Sumak bitkisi kaju ve mango meyveleri ile aynı bitki ailesinden gelir. Bu yüzden tüketilmeden önce doktora danışılması önerilir. Aksi halde alerjen durumları yaşanabilir. Sumağı çay olarak tüketmek isteyen kişiler tüketimi yemekten sonra yapmalıdır. Aç karnına içilen sumak açlığı daha fazla arttırır. Fazla kilo alımına yol açar. Tansiyon hastası kişiler sumak tüketiminde dikkat olmalı. Sumak tansiyonun yükselmesine yol açabilir.Yağ parçalayıcı etkisi vardır. Bu yüzden fazla tüketiminde hızlı kilo kaybına yol açabilir.