Günün en önemli öğünlerinden birisi olan kahvaltıya çokça yakışacak sos tarifi Prof. Dr. Canan Karatay'dan geldi. İşte, Karatay Mutfağı kitabından kahvaltılık çemen sosu tarifi... Çemen sosu malzemeler2 yemek kaşığı çemen otu tohumu4 yemek kaşığı kırmızıbiber1 tatlı kaşığı kimyon1 çay kaşığı karabiberKristal kaya tuzu8 diş sarımsak Ilık su1 yemek kaşığı çemen sosu1 yemek kaşığı domates salçasıYarım çay bardağı havanda ezilmiş ceviz içi2 yemek kaşığı sızma zeytinyağıYarım demet maydanoz Sarımsakları soyun ve rendenin ince tarafından rendeleyin. Üzerine ılık su koyun. Çemen otu tozunu, kırmızıbiberi, karabiberi, kimyonu ve az miktarda tuzu karıştırıp, sarımsakların üzerine ilave edin ve karıştırın. Gerekirse su ilave edin ama fazla sıvı olmamasına dikkat edin. Daha sonra bir kavanoza koyup muhafaza edin. Kahvaltılık çemen mezesi yapmak istediğinizde, hazırladığınız çemenden 2-3 yemek kaşığı kadar alıp bir kâseye koyun. Üzerine salça, zeytinyağı ve ezilmiş ceviz içini ilave edip karıştırın. Maydanozları yıkayın ve ince ince doğrayın. Kahvaltılık çemeni doğranmış maydanozla süsleyip, servis edin. Not: Saklamak istiyorsanız kavanoza koyup iyice ağzını kapatın. Birkaç gün içinde bitirmeye özen gösterin.