Canan Karatay'dan 'Süper kahvaltı' tavsiyesi! Çinliler zeka için kahvaltıda 10 tane tüketiyor...

"Yumurta süper besindir" diyen Canan Karatay, hamileleri ve lohusaları yumurta yemeye teşvik ediyor. Karatay, yumurtanın hem yetişkinlerde hem de çocuklarda beyin fonksiyonlarını desteklediğini vurguluyor.

Canan Karatay'a göre en sağlıklı kahvaltılık yiyecek yumurta. Karatay, 1950'lerde Türkiye'de doğum yapan kadınlara 10 yumurta verildiğini belirterek, "Aslında yeni bir şey söylemiyorum.

Eskiden Türkiye'de de böyleydi. Çin'de de hem hamilelere hem de lohusalara 10 yumurta veriliyor. Çünkü yumurta, sarısıyla ve beyazıyla birlikte süper bir besindir," diyor. Kahvaltıda veya ara öğünde yumurtanın önemini vurgulayan Karatay, yumurtanın besleyici değerinin altını çiziyor.

CANAN KARATAY: EN FAYDALI KAHVALTILIK
En faydalı kahvaltılık ürün olan yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bilişsel işlevi artıran yumurta aynı zamanda çok güçlü bir Omega-3 kaynağı.
YUMURTANIN FAYDALARI
Yumurta, yüksek kaliteli protein, B vitaminleri (özellikle B12), A vitamini, D vitamini ve mineraller (örneğin demir) bakımından zengindir.

- Yumurta, vücut için yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Protein, kas sağlığı ve fonksiyonu için temel bir yapı taşıdır.
- Yumurta sarısında bulunan lutein ve zeaksantin göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir, özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltabilir.

- Yumurta, beyin için önemli olan besin maddeleri içerir. Özellikle kolin içeriği, hafıza ve beyin fonksiyonlarını destekleyebilir.
- Yumurta, D vitamini gibi kemik sağlığı için önemli olan vitaminlerin doğal bir kaynağıdır. Bu vitaminler kemikleri güçlendirebilir ve sağlıklı bir kemik gelişimine katkıda bulunabilir.

- Yüksek protein içeriği sayesinde, yumurta tokluk hissini artırabilir ve dolayısıyla daha az kalori tüketimine yardımcı olabilir.
- Sindirimi kolay olan yumurta, hızlı bir şekilde vücut tarafından emilir ve enerji sağlar.

KARATAY KAHVALTISINDA YUMURTA NASIL TÜKETİLİR?
Az pişmiş 2 yumurta: Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir.
Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir: Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak. Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu ya da yöresel peynirler olabilir. Yanında poğaça, simit gibi türler yenmeyecek.
