Canan Karatay’ın da favorisi! 24 saat tok tutma garantili: Yediğiniz anda kana karışıp demir üretimini destekliyor

Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.

Canan Karatay, insanların sağlıklı beslenme rutinine sahip olması için önerilerde bulunuyor. Sofraya ekmek koymamak da bunların en önemlisi. Fakat sadece ekmek yemeyin deyip geçmiyor. Sağlıklı bir tarif de veriyor. İşte tüm detaylar…

NEDEN EKMEK TÜKETİLMEMELİ?
Ekmek, rafine karbonhidratlar açısından zengin ve yüksek glisemik indeksi nedeniyle kan şekerinde ani yükselmelere neden oluyor. Bu durum, insülin direnci ve tip 2 diyabet riskini artırıyor.

Fazla tüketildiğinde kilo alımına ve obeziteye yol açıyor. Beyaz ekmek, lif bakımından fakir. Bu da sindirim sorunlarına ve bağırsak sağlığının bozulmasına neden oluyor. İçeriğindeki katkı maddeleri ve koruyucular, uzun vadede sağlık sorunlarına yol açıyor. Sağlıklı beslenme için tam tahıllı ekmekler ve doğal alternatiflerin tercih edilmesi gerekiyor.

CANAN KARATAY TEK TEK ANLATTI
Sağlıklı bir bedene sahip olmak istiyorsanız beslenme rutininize kesinlikle beyaz ekmeği sokmamanız gerekiyor. Bu noktada illa ekmek yenmesi gerekiyorsa un içermeyen tariflerin tercih edilmesi önemli.

Canan Karatay, ekmek yemeden karnının doyduğunu hissetmeyenler için özel bir tarif paylaştı. Kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve yoğun karbonhidrattan uzak durmak isteyenler; bu tarife büyük ilgi gösteriyor.

İLLE DE EKMEK YİYECEKSENİZ BUNU YİYİN
Zayıflamak isteyenler, Prof. Dr. Canan Karatay’ın yönlendirmelerine rağbet gösteriyor. İnternette en çok aratılan tariflerin başında ise Karatay’ın da önerdiği mercimekli ekmek yer alıyor. Tadı bir harika olan bu lezzetin tarifini sizler için derledik.

MERCİMEK EKMEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Mercimek ekmeği, besleyici ve sağlıklı bir alternatif. Protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olan mercimek; ekmek formunda tüketildiğinde de bu faydalarını koruyor. Özellikle vejetaryen ve vegan beslenme tarzını benimseyenler için mükemmel bir protein kaynağı. Lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

Bağırsak sağlığını destekliyor ve uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Mercimek ekmeği, glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini dengeler ve diyabet hastaları için de uygun bir seçenek. İçeriğindeki demir, magnezyum, folat ve B vitaminleri, enerji üretimini destekliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Düşük kalorili ve yağ oranı düşük bir gıda olması, kilo kontrolü açısından da avantaj sağlıyor. Mercimek ekmeği, sağlıklı yaşam tarzını benimseyenler için lezzetli ve besleyici bir alternatif sunuyor.

MERCİMEK EKMEĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 4 tane yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 100 gram peynir
- İnce kıyılmış maydanoz
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 1 yemek kaşığı susam
YAPILIŞI:
- Öncelikle kırmızı mercimekleri, akşamdan ılık su ile ıslatın.
- Mercimeklerin suyunu iyi bir şekilde süzün.
- Sonra mercimekleri robottan un formuna gelene kadar çekin.
- Farklı bir kasenin içerisine yoğurdu ve 2 paket kabartma tozu ekleyin.
- Mercimekleri, yoğurdu, zeytinyağını, çırpılmış yumurtaları, çörek otu, maydanoz ve küçük küçük doğranmış peyniri bir kâsede birleştirin.
- Ekmek hamuru alıncaya kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
- 25 ila 45 cm ölçüsündeki önceden yağladığınız fırın tepsisine karışımı dökün.
- 180 derece ısıtılmış fırında 40 dakika boyunca pişirin.
- Ilık hale gelince dilimlere kesip tüketin.
- Afiyet olsun!