Çekirdeği altından değerli! Hem meyveyi hem çekirdeğini tüketenler o hastalığı bir daha yaşamıyor: Ömrü uzatıyor, cildi taş gibi yapıyor, hastalıklarla mücadele ediyor

Sağlıklı beslenmenin en önemli adımı olan meyve tüketmek, doğru porsiyonda tüketildiği zaman vücuda sayısız fayda sağlıyor. Bahar, yaz ve kış mevsimlerinde üretilen meyveler; pek çok derde deva oluyor. Bazı besinler var ki dışı kadar içi de şifa dolu! Kabuğunu ya da çekirdeğini çöpe atanlar ise meyvelerin bu faydasından yararlanamıyor. Peki, hangi besinlerin çekirdeğini tüketmek önemli? Hangi hastalıklara iyi geliyor? Nasıl tüketilmeli?

Meyve yedikten sonra çekirdeğini çöpe atanlar dikkat! Vücudunuz için faydalı olacak en önemli kısımdan yararlanamayabilirsiniz. Bazı meyve çeşitlerini tüketmenin sayısız olumlu etkisin bulunuyor. Bazısını ise özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketmelisiniz. İşte tüm detaylar…

YAŞLANMAYLA MÜCADELEDE BİR NUMARA: AVOKADO ÇEKİRDEĞİ
Avokado çekirdeği, avokadonun göz ardı edilen ancak oldukça faydalı bir kısmı. Bu küçük çekirdekler, birçok sağlık yararı sunuyor. Avokado çekirdeği, antioksidanlar bakımından zengin olduğundan dolayı hücresel hasarını azaltıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. Lifli gıdalar arasında yer alan avokado çekirdeği, sindirim sistemini destekliyor. Bu sayede kabızlık gibi sindirim sorunları yaşayanların en büyük yardımcısı oluyor.

Avokado çekirdeği, doğal bir antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip. Böylece bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve enfeksiyon riskini azaltıyor. Bazı çalışmalar, avokado çekirdeğinin kan şekeri seviyelerini dengelemede yardımcı olabileceğini ve diyabet yönetimine katkı sağlayabileceğini öne sürüyor.

Avokado çekirdeği cilt sağlığına da fayda sağlıyor. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki iltihaplanmayı azaltıyor ve akne gibi cilt sorunlarını hafifletiyor. Tüm bu faydalarıyla avokado çekirdeği, dengeli bir yaşam tarzının önemli bir parçası oluyor.

AVOKADO ÇEKİRDEĞİ NASIL KULLANILIR?
Toz Haline Getirme: Avokado çekirdeğini kurutup ardından öğütüp toz haline getirebilirsiniz. Bu tozu smoothie'lere, yoğurda ya da çeşitli yemeklere ekleyebilirsiniz.
Çay Olarak Tüketme: Avokado çekirdeğini kaynatıp çay olarak tüketebilirsiniz. Bunun için çekirdeği rendeleyip kaynar suya ekleyerek demleyebilirsiniz. Ardından süzüp çayınızı içebilirsiniz. İçeceği tatlandırmak için çeşitli aromalar ekleyebilirsiniz.

Doğrudan Tüketme: Avokado çekirdeğini doğrudan tüketmeyi de tercih edebilirsiniz. Çekirdeği iyice yıkayıp kuruttuktan sonra rendeleyerek salatalara ya da yemeklere ekleyebilirsiniz.
Cilde Uygulama: Avokado çekirdeğinin cilde faydası oldukça fazla. Bundan dolayı çekirdeği rendeleyerek veya ezerek cilde maske olarak uygulayabilirsiniz.

VÜCUDA OMEGA-3 YÜKLÜYOR: ÇARKIFELEK ÇEKİRDEĞİ
Çarkıfelek çekirdeği, son zamanlarda sağlık meraklılarının ilgisini çeken bir süper gıda halinde. Bu küçük ama güçlü çekirdeklerin faydaları saymakla bitmiyor. Çarkıfelek çekirdeği, omega-3 yağ asitleriyle dolu. Bu sayede kalp sağlığını destekliyor ve kolesterol seviyelerini dengeliyor.

Çekirdeklerde bulunan fitosteroller, kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor. İçerdikleri demir ve magnezyum gibi mineraller ise kemik sağlığını destekliyor ve enerji seviyelerini artırıyor. Bazı araştırmalar, çarkıfelek çekirdeğinin kan şekerini dengelemeye ve diyabet yönetimine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Çarkıfelek çekirdeği, cilt sağlığını iyileştiriyor. Ciltteki iltihaplanmayı azaltıyor ve akne gibi cilt sorunlarını hafifletiyor.

ÇARKIFELEK ÇEKİRDEĞİ NASIL KULLANILIR?
Kaynatma: Çarkıfelek çekirdeğini kaynatıp çay olarak tüketebilirsiniz. Bunun için çekirdeği doğrayarak kaynar suya ekleyerek demleyebilirsiniz.

ÇÖPE ATAN PİŞMAN OLUYOR: PAPAYA ÇEKİRDEĞİ
Papaya çekirdeği, papaya meyvesinin atılan bir kısmı. Faydasını duyanlar ise çöpe attığına pişman oluyor. Bu küçük çekirdekler, sağlık açısından pek çok fayda sunuyor. Papaya çekirdeği, sindirim sağlığını destekleyen enzimler açısından zengin olduğundan dolayı sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Çekirdekler, bağışıklık sistemini güçlendiren, enfeksiyon riskini azaltan doğal antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip. Bazı araştırmalar, papaya çekirdeğinin parazitlerle mücadelede etkili olabileceğini ve sindirim sistemi sağlığını iyileştirebileceğini öne sürüyor. Çekirdeklerdeki fitokimyasalların kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceği biliniyor.

PAPAYA ÇEKİRDEĞİ NASIL KULLANILIR?
Toz Haline Getirme: Papaya çekirdeklerini kurutup ardından öğütüp toz haline getirebilirsiniz. Bu tozu içeceklerinize ve yemeklere ekleyebilirsiniz. Papaya çekirdeği tozunun sindirimi desteklemek ve parazitleri yok etmek gibi çeşitli faydalara sahip olduğu biliniyor.

Cilde Uygulama: Papaya çekirdeği, cilt bakım sürecinde de kullanılıyor. Çekirdekleri toz haline getirerek cilde maske olarak uygulayabilirsiniz. Papaya çekirdeği cildin yenilenmesine ve parazitlerle mücadeleye yardımcı oluyor.