Chia tohumu tüketmenin 6 önemli faydası

Son yıllarda giderek popülerleşen chia tohumu, Maya medeniyetinin temel besin maddesinden biriydi. Özellikle kilosuna dikkat eden ve sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin severek tükettiği chia tohumu birçok konuda imdadımıza yetişiyor. Kolesterolü düşürmekten tok tutmaya ve kan şeker artışını önlemeye kadar birçok faydası bulunan chia tohumunu yakından inceleyelim...

1- DOĞAL BİR BESİN DEPOSU
Küçük olmasına rağmen tam bir besin deposu olan chia tohumunun 30 gramında 5 gram protein ve 10 gram lif bulunuyor.
Ayrıca önemli miktarda B vitamini, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içeriyor.
Chia tohumu bir bardak sütten 6 kat daha fazla kalsiyum, 11 kat daha fazla fosfor ve 4 kat daha fazla potasyum içeriyor.

2- KALP İÇİN İYİDİR
Yağlı balıklarda bulunan omega-3, yüksek tansiyon, kan şeker ve kolesterol sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Chia tohumları da önemli ölçüde omega-3 içerdiği için sizi kalp hastalıklarına karşı korur.
Chia tohumlarındaki yağ asitleri omega-3 alımını optimize eder.

3- BEYİN İÇİN İYİDİR
Chia tohumu tam tahıllı ve proteinli bir besindir. Buna rağmen çölyak hastaları chia tohumunu güvenle tüketebiliyor. Chia tohumları, beynimizi dinç tutmaya yardımcı olan glutamik asit de dahil olmak üzere 18 önemli aminoasit içerir.

4- DOYURUCUDUR
Harvard Üniversitesi, sindirimi yavaşlatan ve tok kalmanıza yardımcı olan lifin chia tohumunda bol miktarda bulunduğunu söylüyor. Yiyecekler yavaş sindirildiğinde kan şekeriniz dengede kalır ve çabuk acıkmazsınız.

5- ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Vücudumuz hücrelerimize zarar veren serbest radikaller üretebilir. Serbest radikaller kanser, diyabet ve Alzheimer gibi birçok hastalığın sorumlusu olarak biliniyor. Chia tohumları ise serbest radikallerle savaşan antioksidanlar içerir. Öyle ki en önemli antioksidan kaynağı olan yaban mersininden bile daha fazla antioksidan taşırlar.

6- HİDRASYONU ENGELLER
Chia tohumu vücudumuzun su kaybetmesini önler ve dayanıklılığını artırır. Midedeki suyla karışan chia tohumları bir jel kıvamına gelerek karbonhidratları yavaş parçalar.