İlk birkaç kez bir çift terapisti gördüğünüzde, geçmişinizi ve eşinizle aranızdaki sorunları tartışabilirsiniz. Danışmanınız size anne babanız, çocukluğunuz ve geçmiş ilişkilerinizle ilgili sorular sorabileceğinden, açık fikirli bir şekilde başlayın. Farklı terapistler farklı tarzlar kullansa da en yaygın olanı bağlanma teorisine dayanan duygusal odaklı terapidir.
Terapi seanslarınızı nasıl daha etkili hale getirebilirsiniz?
- Mümkün olduğunca dürüst olun, Yalan söylemek yalnızca paranızın boşa gitmesine neden olur. Unutmayın, bir terapistin ofisi yargılama yeri değil, şifa yeridir, ancak kendi sorumluluğunuzdan gelmesi gerekir.
- Rahatsız olmaya hazır olun. Hiç kimse bir terapi seansına kendinden çok emin hissederek girmez. Kendiniz ve eşiniz hakkındaki gerçekleri keşfetme sürecinde rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Büyüme hiçbir zaman konfor alanımızın içinde değildir, ancak gereklidir.
- Dinlemek. Olabildiğince savunmacı olmak ve eşinizin neden hatalı ve sizin haklı olduğunuza dair çok sayıda nedene sahip olmak cazip gelebilir, ancak eşinizin söyleyeceklerini dinlemek sürecin önemli bir parçasıdır.
- Yüz yüze seanslarınızın ötesinde, terapistiniz sizden ödevleri tamamlamanızı, yeni iletişim yöntemlerini denemenizi ve randevular arasında başka aktiviteler yapmanızı isteyebilir. Sorunlarınız sihirli bir şekilde ortadan kalkmayacak - önce bunu bir süre bir iş ya da görev olarak yapmanız gerekiyor.
Sonuç olarak, göründüğünden daha az dramatiktir ve yeni bir başlangıç yapmak için harika bir yoldur, özellikle de ayrılmak yerine eşinizle birlikte kalmak istiyorsanız. Sizi bir arada tutacağının garantisi olmasa da çift terapisi, yaraları iyileştirme ve anlamlı bir bağ kurma sürecini başlatabilir.