Cilt dokusunu yenilemek için bunları tüketin

Çoğumuz mevsim geçişlerinden, çevresel etkilerden ve doğal yaşlanma sürecinden etkilenen cildimize bir bariyer olması niyetiyle pek çok krem, peeling, tonik, maske ve serum gibi ürünlerden yardım alıyoruz. Oysa tükettiğiniz besinler cildinizi olumlu ve olumsuz anlamda etkiliyor. Cilt dokusunu yenileyen beslenme öneriiyle, daha sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Beslenme yetersizliği nedeniyle vücutta A,C,E ve B vitaminlerinde eksiklik, yeterince su içmemek, bir de cildin sebum dengesini bozacak şekilde alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar söz konusu ise cildin yıpranmasının, solmasının önüne geçmek çok zor olabilir.
Cildin sağlıklı ve genç kalabilmesi için yukarıda saydığımız vitaminler dışında beslenmenin; selenyum, bakır, çinko, folik asit, Omega 3 ve grubu yağ asitleri gibi cildin yapılanmasında önemli yeri olan mineral ve yağları barındırıyor olması gerekir
Cilde ihtiyacı olan nemi tutma yeteneğini B3 vitamini verir. B9 vitamini ise hücre yenileyicidir.
B3 balıkta ve kırmızı ette, B9 ise narenciyelerde, yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde, karaciğerde, yumurtada, fıstıkta ve bademde bulunur.

- Her gün Omega 3 açısından zengin keten tohumu
- Haftada 2 balık (mümkünse somon).
- Likopen açısından her gün domates.
- Koenzim Q 10 açısından haftada 2 baklagil (fasulye, soya, barbunya, nohut, mercimek).
- 10 bardak su.
- Her gün 1 fincan Yeşilçay.
- Hafta içerisinde ıspanak, brokoli, havuç, enginar, maydanoz, domates, meyvelerden kavun, çilek, üzüm, portakal, greyfurt, elma, nar tüketilmeli.
- Haftada 2 gün toplamda 1 avuç kadar ay çekirdeği, badem, ceviz.
- Her gün yoğurt süt ürünlerinden biri veya birkaçı tüketilebilir.

Cilt kırışıkları için; çilek, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, somon balığı, havuç, nar ve portakal tüketin.İçerdikleri zengin antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşır, vücudu kanserden korur, cildin yaşlanmasını geciktirir ve kırışıklıkları önlerler.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren "kuversetin" içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
PARLAK BİR CİLT İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ!
Cildi parlatan en büyük etmenlerden biri sudur. Çünkü vücudumuzun neredeyse %60'ı sudan oluşmaktadır.
Suyun, gün içerisinde yeterli miktarda tüketilmesi cilt kırışıklığı, kuruluk ve mat cilt problemini ortadan kaldırır. Bu nedenle günde ortalama 1,5-2 litre su tüketimi parlak bir cilt için önemlidir.