Çinliler avuç avuç yiyor! Kilosu 100 TL’den satılıyor: Yüksek kolesterolü yerle bir ediyor, bağışıklığı beton gibi güçlendiriyor, kansersavar besinler arasında bulunuyor, dünyanın en güçlü protein kaynağı

Kolesterol, sağlıklı bir vücut için önemli olsa da yüksek seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir. Beslenme alışkanlıkları, kolesterol seviyelerini etkileyebilir. Özellikle, doymuş yağ ve trans yağ alımının azaltılması, meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağ kaynaklarının artırılması, kolesterolü dengelemeye yardımcı olabilir. Tüm bunların yanı sıra kolesterol üzerinde etkili olan öyle bir besin var ki yediğiniz anda tüm dertlerinize deva oluyor. Peki, bu besin hangisi? Kolesterol üzerinde nasıl etkili oluyor?

Soya fasulyesi çok yönlü bir besin olduğundan dolayı sağlık için sayısız faydası bulunuyor. Yüksek protein ve lif içeriği, kalp sağlığını desteklerken vitamin ve mineral içeriği kemik sağlığını güçlendiriyor. Fitokimyasallar ve izoflavonlar gibi bileşenler, kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor. İşte tüm detaylar…

VÜCUDUN EN BÜYÜK DÜŞMANI: KOLESTEROL
Kolesterol, vücudun normal fonksiyonları için gerekli olan bir yağ türü. Karaciğer tarafından üretiliyor ve aynı zamanda bazı yiyeceklerden alınıyor. Hücrelerin yapı taşlarından biri olan kolesterol; hormon üretimi, sindirimde yardımcı olan safra asitlerinin üretimi ve D vitamini gibi önemli maddelerin sentezi için gerekli. Kolesterol, kan dolaşımında lipoprotein adı verilen protein-paketlerinin içinde taşınıyor.

İki temel tip kolesterol vardır. Bunlar; LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) ve HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein)’dir. LDL, "kötü" kolesterol olarak biliniyor çünkü kan damarlarına zarar verebilen plak birikimine yol açıyor. HDL ise "iyi" kolesterol olarak tanımlanıyor. Fazla kolesterolü vücuttan uzaklaştırıyor. Dengeli bir kolesterol seviyesi, kalp sağlığını korumak için önemli. Çünkü yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı riskini artırıyor.

KOLESTEROLÜ DAMARLARDAN SÖKÜP ATIYOR
- Soya fasulyesi, kolesterol düzeylerini olumlu yönde etkileyen bir bitkisel protein kaynağı. İçerdiği yüksek miktarda lif ve doymamış yağlar sayesinde kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor. Uzmanlar tarafından yapılan bazı araştırmalar, soya ürünlerinin tüketiminin özellikle LDL (kötü) kolesterolü azalttığını gösteriyor.

- Soya fasulyesi, özellikle "fitosteroller" adı verilen bitkisel bileşikler açısından zengin. Bu bileşikler, vücutta kolesterol emilimini engelleyerek kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı oluyor. Soya fasulyesi yağlarının içerdiği esansiyel yağ asitleri, kolesterol metabolizmasını olumlu yönde etkiliyor.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ PROTEİN KAYNAĞI
- Soya fasulyesi yüksek protein içeriğine sahip. Protein, vücut hücrelerinin yenilenmesi ve onarılması için temel bir yapı taşı. Doyurucu bir besin maddesi olduğu için tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Böylece kilo vermeye çalışanlar için ideal bir protein kaynağı.

LİF DEĞERİ OLDUKÇA YÜKSEK
- Soya fasulyesi, lif bakımından zengin. Lif; sindirim sistemini düzenliyor, kabızlığı önlüyor ve sindirim sağlığını iyileştiriyor. Kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını destekliyor. Çünkü lif, sindirim sistemindeki yağların emilimini azaltıyor. Dolayısıyla kan dolaşımındaki kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı oluyor.

TAM BİR VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU
- Bu baklagil, aynı zamanda birçok vitamin ve mineral kaynağı. Özellikle kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve çeşitli B vitaminleri gibi önemli mineralleri ve vitaminleri içeriyor. Bu mineraller; kemik sağlığını destekliyor, kasları güçlendiriyor ve enerji metabolizmasını düzenliyor. Menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunun azalmasını önlemeye yardımcı oluyor.

FİTOKİMYASALLAR İÇERİYOR
- Soya fasulyesi, bitkisel bileşenler olan fitokimyasallar açısından da zengin. Fitokimyasallar, antioksidan özelliklere sahip ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor. Bu da kanser riskini azaltıyor ve genel sağlık üzerinde olumlu etkisi bulunuyor.

MENOPOZ SÜRECİNDEKİ KADINLARI RAHATLATIYOR
- Soya fasulyesi, özellikle doğal olarak bulunan izoflavonlar bakımından zengin. İzoflavonlar, bitkisel östrojenlerdir ve menopoz dönemindeki kadınlarda ortaya çıkan belirtileri hafifletiyor.

TADI DAMAKTA KALACAK SOYA FASULYESİ TARİFİ
Malzemeler:
- 1 su bardağı kurutulmuş soya fasulyesi
- 2 su bardağı su (soya fasulyesini haşlamak için)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 büyük soğan, doğranmış
- 3 diş sarımsak, ezilmiş
- 2 orta boy domates, doğranmış
- 1 tatlı kaşığı toz kimyon
- 1 tatlı kaşığı toz köri
- Tuz ve karabiber
- Taze kişniş veya maydanoz (isteğe bağlı, süslemek için)

YAPILIŞI:
- Soya fasulyesini yıkayın ve 2 su bardağı su ekleyerek büyük bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Yaklaşık olarak 1 saat kadar haşlamak gerekebilir. Haşlanan fasulyeleri süzün ve bir kenara alın.
- Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun.
- Soğanlar kavrulduktan sonra ezilmiş sarımsakları ekleyin ve kokusu çıkana kadar soteleyin.
- Tavaya doğranmış domatesleri ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen domateslere haşlanmış soya fasulyelerini ekleyin. Ardından toz kimyon, toz köri, tuz ve karabiberi de ekleyerek karıştırın.
- Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra yemeği birkaç dakika daha pişirin, böylece baharatlar lezzetlerini yemeğe yedirirler.
- Yemeği ocaktan alın ve üzerini taze kişniş veya maydanoz ile süsleyerek servis yapın.