ÇOCUKLARA YEMEK YEMEĞİ SEVDİRME YÖNTEMLERİ
Biberonla beslemeyin: Biberonun zahmetsiz emme tarzı, çocuğun yenidoğan döneminden itibaren anne göğsünü emmeye olan ilgisinin azalmasına yol açar. Ayrıca bebeksi beslenme tarzından yetişkin tipi olan çiğneme tarzı beslenmeye geçmeyi zorlaştırır. Bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlığın en önemli nedenlerinden biri ya anne göğsüne olan aşırı bağımlılık ya da bizim yarattığımız biberon bağımlılığıdır. Çocuk her ağladığında veya uykuya geçerken zorlanma gibi her probleminde çözüm için anne göğsü veya biberon kullanıyorsanız, psikolojik bir bağımlılık geliştirerek iştahsızlığa zemin hazırlarsınız.
Ek besinlerde acele etmeyin: Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin. Ek besinlere ise acele etmeden küçük adımlarla başlayın. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda, her gün aynı saatte, aynı şeyi vererek bir beslenme düzeni oluşturun. Çünkü bebekler düzensizliği, kaosu ve karmaşayı sevmezler. Kararlı ve tutarlı olun.
Rol modeli olun: Çocuğunuzun yemek yemesi için dikkat etmeniz gereken en temel noktalardan biri, kendi beslenme tarzınız olmalı. Çünkü çocuğunuz dikkatle sizi gözlemler ve model almaya çalışır. Yemek yeme alışkanlığı da sizinle paralel şekilde gelişir.
Bırakın, dökse de kendi yesin: 9’uncu aydan itibaren çocuğunuzun yemeğini kendi kendine yemesi için alıştırmalara başlayabilirsiniz. Başlangıçta eline vereceğiniz kaşığı yere dökerken, zamanla ağzına götürmeyi başarır.
Tatlı-sert otorite sağlayın: Etrafında olan biten her şeyi merak eden, enerjik ve dinamik bir çocuğu yemeğe konsantre ve ikna etmek her zaman çok kolay olmayabilir. İşin püf noktası, bebeğinizin ya da çocuğunuzun kararlılığınızı ve tutarlılığınızı görerek, sizin ona göstereceğiniz tatlı-sert bir otoritedir. Onu yemesi gerektiğine ikna edebilmeniz gerekir. Çocuklar vücut dilini en iyi okuyabilen varlıklardır. Sizin duygularınızı (öfke, sinirlenme, kızgınlık...) kendi adına bir başarı olarak görerek sizin ilginizi çekebilmek için de yememeyi bir silah olarak kullanabilir.
Uyku düzenine dikkat edin: Çocuğun yeterli ve iyi bir şekilde beslenebilmesi için en başta erken yatıp erken kalkması ve yemek yeme saatlerinin düzenli olması gerekir.
Şekerli, kolalı ve hazır gıdaları vermeyin: Çocuğunuz yemiyor, aç kalıyor diye yememesi gereken şeyleri vermeyin. Özellikle bakkal türü gıdalar, şekerli, kola ve hazır gıdalarla beslemeye alıştırmayın. Zira bu gıdalar ağız tadının şekerli tatlara alışmasını sağlayarak, yalancı bir tokluk hissi yaratır. Aynı zamanda ileride diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Israr etmeyin ama alternatif de yaratmayın: Çocuğunuz yemek yemediyse veya tabağını yarım bıraktıysa ısrar etmeyin. Ancak ara öğünde de bir şey vermeyin. O zaman çocuğunuz zamanla bir sonraki öğünü beklemesi gerektiğini öğrenebilir.
Gözünü korkutmayın: Çocuğun besinleri miktar olarak fazla değil, çeşit olarak fazla tüketmesi önemlidir. Çocuğunuzu miktar konusunda çok zorlamayın. Yeme konusunda yüksek beklentileriniz onun bu konuda başarısızlık duymasına, dolaylı olarak da yemekten kaçmasına neden olabilir.
Abartılı tepkiler göstermeyin: Çocuğunuz yemek istemediği zaman buna duygusal veya eylemsel olarak abartılı tepkiler göstermeyin. Çocuk bu nedenle sizin ilginizi çektiğini fark ederse, daha fazla ilgi çekmek için özellikle yemekten kaçınır.
Aile sofranıza oturun: Dokuz aydan itibaren bebeğinizi aile sofrasına oturtun. Sofranızdan ona göre de hazırlanmış yemeklerden vererek, yemek yemenin aynı zamanda sosyal bir olay olduğunu, ailenin bir araya geldiğini görerek yemek yemeyi eğlenceli bir aktivite olarak görmesini sağlayın.