10- Külahta muhallebi tarifi
Külahta muhallebi malzemeleri
İçi için kestaneli muhallebi ya da meyve parçalarıyla karıştırılmış süzme yoğurt veya puding kullanabilirsiniz.
Hazır dondurma külahları
Yarım paket sütlü çikolata
Muz, çilek, yaban mersini vb. arzunuza göre meyveler.
Külahta muhallebi hazırlanışı
Çikolata, külahın ağzının girebileceği büyüklükteki bir kaba koyulur ve sıcak su içine oturtularak eritilir. (Benmari usulü)
Külahlar, erimiş çikolataya ağız kısmı kasenin tabanına değecek şekilde batırılıp çıkartılır. Ardından külahın ağız kısmı Hindistan cevizi rendesi, dövülmüş fındık, kakao gibi malzemelere batırılarak süslenir. Bir tabağa alınarak buzluğa konulur. Külahın ağız kısmını tabağın dışında bırakarak yerleştirirseniz süsün bozulmamasını sağlarsınız.
Muhallebi yapılarak soğumaya bırakılır.
Oda sıcaklığına erişen muhallebi, meyve parçaları ile karıştırılarak külahlara konulur. Külahlar buzlukta 10 dakika kadar soğumaya bırakılır. Külahın ağzından 1 parmak az doldurursanız muhallebi dökülmez.
Buzlukta soğuyan muhallebi dolu külahları çıkartıp süslediğiniz tabağa yerleştirebilirsiniz. Külahların ağız kısmına içindeki meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Not: Külahlara konulacak malzemeyi servis etmeye yakın koyarsanız külahlar nemlenip bozulmaz. Aksi halde yumuşar şekli bozulur. İçine koyacağınız muhallebiyi normalden biraz katı yapmanızı öneririz.
Kestaneli muhallebi tarifi
Kestaneli muhallebi malzemeleri
200 gr. kestane
500 ml süt (yarım litre ya da 2 su bardağı)
500 ml.su (yarım litre ya da 2 su bardağı)
2 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı un (yulaf, pirinç vb. unlar olabilir)
Üzeri için:
Ceviz
Kestaneli muhallebinin hazırlanışı
Kestaneler ayıklanır. (Kolay soymak için bir süre kabuğuyla haşlayıp soyabilirsiniz. Kabuğuyla haşladığınız suyu dökün)
Soyulmuş kestane daha sonra süt ve suyun içinde haşlanır.
Kestaneler pişince, bir miktar ılık su ile karıştırılarak pürüzsüz kıvam verilmiş un eklenir ve karıştırarak pişirilir.
Muhallebi koyu kıvam alınca ateşten alınıp içine pekmez koyulur, el blendırından geçirilir.
Servis kaselerine alınır, soğumaya bırakılır. Servis ederken üzerine dövülmüş ceviz ekleyerek sunuma hazırlanır.