Erişkinlerde çok iyi bilinen "sinüzit" hastalığı çocuklarda da sık rastlanan, önemli bir hastalık. Fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edilebiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal çocuklarda sinüzit hakkında önemli bilgiler verdi.
SİNÜZİT NEDİR?
'Yüz kemikleri arasına yerleşmiş olan havalı boşlukların (sinüslerin) iltihaplanmasıyla ortaya çıkan enfeksiyona sinüzit deniyor. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi var. Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, ateş belirtileri bulunabilir. Kronik sinüzitte ise bu belirtilerden ziyade koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve yerleşmiş bir baş ağrısı daha sık görülüyor. Üç aydan daha uzun süren bir sinüzit kronikleşmiş sinüzit anlamına geliyor.
Burunda tıkanıklığı olan kişiler risk altında. Burun kemiğinin eğri ya da kırık olması, burun etlerinin aşırı büyümesi, polip varlığı sinüzite karşı kişiyi daha hassas hale getiriyor. Alerjisi olanlarda da sinüzit sık görülüyor.