ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN KIRIKLAR
Çocuklarda kazalar sonucunda oluşan kırıklar büyümeyle ilgili sorunlara neden olabilir. Çocuklarda emekleme döneminden itibaren düşme ve çarpma gibi kazalardan sonra oluşan kırıklara karşı her zaman dikkat edilmeli.
Çocuk kemiğinin erişkin kemiğinden farklılıkları çocuklarda oluşan kırıkları da özellikli kılar. Çocuk kemiğinin daha elastik olması ve büyüme çekirdeklerinin açık olması çocuklarda görülen kırıkların takip ve tedavisi açısından önemlidir. Bu kırıklar arasında "yeşil ağaç kırıkları" daha çok görülür. Yeşil ağaç kırıklarında, çocuk kemiklerinde daha kalın ve kemikleri örten "periost" adlı zar sağlam kalır. El bileği, kol, ön kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları da çocuklarda sık görülen kırıklara örnektir.
YAZ AYLARINA DİKKAT!
Yetişkinlerden farklı olarak çocukların kemiklerinde büyüme çekirdeği (physis) denen yapılar mevcuttur. Çocuklarda görülen kırıkların bir bölümü bu büyüme çekirdeklerini de ilgilendirir. Burada oluşan kırıklar düzgün tedavi edilmezse ileride fonksiyon kısıtlılığına, yanlış kaynamalara, uzama duraksamalarına neden olur. Özellikle yaz aylarında oyun parkları ve havuz kenarında çocuk travmalarının sayısı artar. Bu travmalar (çocuklarda düşme ve çarpmalar) sonucunda yumuşak doku zedelenmesi, kırık ve çıkıklar oluşur. Ancak bazen çocuklarda düşme ya da çarpma olmaksızın özellikle koldan ebeveynlerin veya çocuk bakıcılarının çekmesi sonucunda çıkık ve basit burkulmalar sonrası çocuklarda kırık oluşabilir. Örneğin "dadı dirseği" çocuklarda oluşan kırıklara örnektir. Dadı dirseği; çocuklarda dirsek çevresi bağlarının gerilmesi ve "radius" kemiğinin baş kısmının çıkması sonucunda oluşur. Bu durum genelde ebeveynlerin veya bakıcının çocuğun kolundan çekmesiyle meydana gelir ve çocuk kolunu oynatamaz hale gelir. Genelde belirgin bir travma olmadığı için ebeveynler doktora geç başvurur.
Çocuklarda ayak bileği burkulması sonrası oluşan bağ yaralanmalarına kırıklar eşlik edebilir. "Avulsiyon" kırıkları olarak adlandırılan bu durum; bağların kemiğe yapıştığı bölgenin burkulmaya bağlı olarak gerilme sonucunda kopmasıdır.