ELLER SIK SIK YIKANMALI
Maske zorunluluğunun kalkmasının çocukların bağışıklığını düşürmeyeceğini belirten Doç. Dr. Murat Sütçü, “Ancak damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonları kolaylaştırır. İshalde bulaş daha çok fekal- oral yolla olur. Bundan da elleri sık yıkamak, ortak kullanılan havuzlara hasta çocukların girmesini önleyerek korunmak mümkündür” dedi.
VİRÜS VE BAKTERİLER ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Hangi virüs ve bakterilerin çocukları olumsuz etkilediği sorusuna yanıt veren Doç. Dr. Sütçü, şunları söyledi:
“Yaz aylarında virüslerden enterovirüsler ,rotavirüs, adenovirüs ve norovirüs enfeksiyona neden olur. Bakterilerden salmonella, shigella camplobakter; parazitlerden ise amip sık görülen etkenlerdir.”
KUSMA VE SIVI KAYBI VARSA MUTLAKA DOKTORA BAŞVURULMALI
Doktora gidilmesi konusunda geç kalınmaması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Sütçü, “Kusan, ağızdan beslenemeyen, sıvı kaybına yol açacak kadar ishali olan halsiz ve düşkün çocuklar vakit kaybetmeden ebeveynleri tarafından uzman hekime götürülmelidir. Erken dönemde başvurulursa hastalığın ilerlemesi durdurulur” ifadelerini kullandı.
TEDAVİDE SIVI ALIMINI ARTIRMAK ANA AMAÇTIR
Tedavi yolları hakkında da açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Sütçü, “Tedavide sıvı alımını artırmak, kusma ve ishali kontrol altına almak ana amaçtır. Antibiyotikler zorunda kalmadıkça kullanılmamalıdır. Beslenmesi kötü ve gelişim geriliği olan çocuklarda çinko desteği verilebilir” dedi.