AĞLAYINCA VEYA IKININCA ŞİŞLİK BÜYÜYEBİLİR
Kasık fıtığının bebekleri, çocukları ve yetişkinleri etkileyebileceğini vurgulayan Doç. Dr. Çelebi, “En çok 6 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Yeni doğanlarda görülen kasık fıtıklarının yaklaşık yüzde 90'ı erkek bebeklerdedir. Prematüre bebeklerde kasık fıtıkları daha sık görülür. Sağlıklı, zamanında doğan erkek bebeklerin yüzde 1-5'inde kasık fıtığı görülür. Prematüre bebeklerin yüzde 30’u kasık fıtığı ile doğar” şeklinde konuştu.
TEDAVİ EDİLMEZSE CİDDİ KOMPLİKASYONLAR GELİŞEBİLİR
Kasık fıtığının basit bir cerrahi operasyon ile tedavi edilebileceğini ancak tedavi edilmediğinde nadiren de olsa ciddi komplikasyonlar gelişebileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Çelebi, bu sorunları ise şöyle sıraladı:
“Sıkışmış veya hapsedilmiş fıtık: Hapsedilme, fıtık içeriği sıkıştığında meydana gelir. Bu durum meydana geldiğinde hekim fıtığı çocuğun karnına geri itemez.
“Boğulmuş fıtık: Bir fıtık sıkıştığında boğulma meydana gelebilir. Bu, çocuğunuzun bağırsaklarına giden kan akışının kesildiği anlamına gelir. Çocuğunuzun bağırsaklarına kan akışının olmaması doku ölümüne neden olabilir. Bu durum son derece ciddi ve tıbbi bir acil durumdur.”
Çocuklarda kasık fıtığının ana belirtisinin çocuğun kasığında veya testis torbalarında (skrotumlarında) deri altında gözle görünebilen bir şişlik olduğunun altını çizen Doç. Dr. Süleyman Çelebi, “Çocuğunuz ağladıktan veya ıkındıktan sonra şişlik büyüyebilir. Çıkıntı gelip-gidebilir. Çocuğunuz rahatlarken ya da uyurken küçülebilir veya kaybolabilir. Kasıklarının bir veya iki tarafında bir çıkıntı olabilir” dedi. Doç. Dr. Çelebi, çocukluk döneminde görülen kasık fıtığının diğer önemli belirtilerini şu şekilde sıraladı:
“Dinlenme ile düzelen ağrı ve rahatsızlık
“Kasıklarında ağırlık veya basınç
“Şişmiş skrotum
“Çıkıntı bölgesinde yanma hissi.
Bebeklerde huysuzluk ve beslenme zorluğu.”
BU BELİRTİLER VARSA ACİL TIBBİ YARDIM ALIN
Çocuğun (sıkışmış) hapsedilmiş bir fıtığı veya boğulmuş bir fıtığı varsa bunun tıbbi bir acil durum olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çelebi, aşağıdaki belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde acilen tıbbi yardım alınması gerektiğini söyledi:
“Şiddetli ağrı veya hassasiyet
“Çıkıntı bölgesi çevresinde kızarıklık ve morarma
“İştahsızlık
“Ateş
“Mide bulantısı ve kusma
Kanlı dışkı.”