KIL DÖNMESİNİN BOYUTUNA GÖRE CERRAHİ İŞLEM UYGULANIYOR
Kuyruk sokumunda şişlik, oturup kalkarken o bölgede ağrı, kaşıntı ya da iç çamaşırında kötü kokulu akıntı varsa çocukların mutlaka alanında uzman bir hekime muayene ettirilmesi gerekiyor. Kıl dönmesinin ilerlememesi için erken teşhis büyük önem taşıyor.
ÇOCUKLARDA KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ
Kıl dönmesi tanısı ayrıntılı bir fizik muayene ve bazı durumlarda da nadiren ultrason yardımı ile konuluyor. Hastanın ve hastalığın şiddetine göre farklı cerrahi yöntemler uygulanıyor.
Hasta kuyruk sokumunda ağrı, akıntı, şişlik ile doktora başvurduğunda kısa bir süre antibiyotik ilaç tedavisi ve lokal krem uygulaması öneriliyor. Ayrıca bu bölgenin temizliğine çok dikkat edilmesi gerekiyor. İltihaplı durum geçtikten sonra cerrahi planlanması yapılıyor.
Cerrahi tedavide kılın cilt içindeki uzandığı nokta ve enfekte ettiği alanın sağlam dokudan ayırt edilerek çıkarılması büyük önem taşıyor. Ayrıca hastalığın tekrarlamaması için de bu bölgede oluşan doku defekti hastanın kendi dokusundan yama yapılıp kapatılarak onarılıyor.
Genellikle epidural anestezi altında yaklaşık bir saat süren cerrahi işlem sonrası maksimum 2 gün sonra hasta taburcu ediliyor.
Taburcu edilen çocuklar günlük yara bakımı, hareket kısıtlılığı ve önerilen hijyen kurallarına dikkat edilmesi ile kısa süre sonra normal hayatlarına dönebiliyor.