Şaşılık veya göz kayması, her iki gözün aynı anda aynı yere bakmadığı bir durumdur. Genellikle göz kası kontrolü zayıf olan veya çok ileri derecede miyop olan kişilerde görülür. Peki, çocuklarda şaşılık nasıl anlaşılır? Çocuklarda şaşılık belirtileri nelerdir? Bebeklerde şaşılık nasıl anlaşılır?
Bir göz tam karşıya bakarken diğeri içeri, dışarı, yukarı veya aşağı bakabilir. Şaşılığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Göz hareketini kontrol eden 6 kas mevcuttur ve bu kaslar beyin ile iletişim halindedir. Normalde iki göz birlikte çalışır, böylece ikisi de aynı yeri gösterir.
Göz hareketi kontrolüyle ilgili sorunlar ortaya çıktığında, göz içe, dışa, yukarı veya aşağı dönebilir. Göz dönmesi her zaman olabilir veya kişi sadece yorgun, hasta olduğunda veya çok fazla okuma veya yakın bakma gerektiren iş yaptığında ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda her seferinde aynı göz kayabilir. Bazı durumlarda da, kayan gözün hangisi olduğu değişebilir.
Gözler yanlış hizalandığında beyin iki farklı görüntü alır. İlk başta bu, çift görmeye ve kafa karışıklığına neden olabilir.
Bir göz muayenesi sırasında görülen merkez dışı ışık yansıması, yanlış hizalanmış gözlerin yaygın bir işaretidir.
Şaşılık durumunda beyin, çift görmeyi önlemek için kayan gözü görmezden gelebilir. Tıbbi müdahale gerçekleştirilmediğinde ya da tedavi uygulanmadığında göz kayması veya şaşılık, görmede kalıcı olarak azalmaya neden olabilir. Bu duruma ambliyopi veya göz tembelliği denir.