Çocuklarda bu belirtiler zeka geriliğine işaret ediyor!

Ebeveynler çocuklarını büyütürken aynı zamanda zekasını geliştirecek oyun ve oyuncaklar konusunda da oldukça hassas olurlar. Fakat bazı nedenlerden dolayı çocuklarda zeka geriliği tespit edilebilir. Aileler ise zeka geriliği konusunda önlem almak için bilgi edinmeye çalışır. Peki, çocuklarda zeka geriliği nedir, nasıl anlaşılır? Zeka geriliğinin belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Çocuklar gelişme çağındayken bazı durumlarda zorluk yaşayabiliyorlar. Çocuklarda yaşanan zeka geriliğinin sebepleri birçok anne ve baba tarafından araştırılıyor. Çocuklarda gözlemlenen zeka geriliklerinin belirtileri de merak edilen bir konudur. Çocuklarda zeka geriliği nedir, nasıl anlaşılır? Zeka geriliğinin belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çocuklarda bazı nedenlerden dolayı zeka geriliği tespit edilebiliyor.

ÇOCUKLARDA ZELA GERİLİĞİ NEDİR? NASIL ANLAŞILIR?
Zeka gerilikleri, kişisel yeteneklerin ortalamanın altında olması durumunda ortaya çıkar. Zihinsel dönemlerin bazı nedenlerden dolayı gerçekleştirilmemesi veya eksiklik olması zeka geriliğini gösterir. Zihinsel süreçler arasına birçok yetenek yer alıyor. Bu yetenekler şu şekildedir;
- Akıl yürütme
- Dikkat
- Algı yönetimi
- Hafıza
- Sorun çözme

Çocuklarda erken fark edilmesi durumunda mutlaka doktorlara başvurulmalıdır. Erken yaşta fark edilen bu durumlar tedavilerin daha olumlu geçmesine yardımcı oluyor. Özellikle 10 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda zeka geriliği tespit edilebiliyor. Bu durumlarda çocuklara özel eğitimler verilerek durumun düzeltilmesi hedefleniyor.
Yapılacak olan çalışmalarla, çocukların gelişme süreci hızlandırılıyor. Zeka geriliği olan çocukları öğrenme konusunda sorun yaşayabiliyor. Yaşı ilerlemesine rağmen öğrenme seviyesi çok düşük olabiliyor. Bu durumlar içerisine çocukların yetenekleri de eklenebiliyor. Çocuklarda tespit edilen bu durumlar, zeka geriliğini işaret ediyor.

ZEKA GERİLİĞİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Ebeveynler bazen çocuklarda yaşanan zeka geriliğini fark edemiyor. Çocukların bu konuda hangi aşamada olduğunu aileler tarafından tespit edilmelidir. Çocuklarda görülecek bu gibi durumlar neticesinde süreç takip edilmeli ve uzun sürmesi durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Tabi ki bu durumları gösteren bazı belirtileri bulunuyor. Bu çocuklar genellikle yaşıtlarına göre daha geriden gelebiliyor.

Genel anlamda yaşıt bireylerle kıyaslanması yaşanan sorunu ortaya çıkarabiliyor. Geç öğrenme ve geç kavrama belirtileri bu sağlık sorununda öne çıkan durumlardır. Öğrendiklerini hafızaların tutmakta zorluk yaşayabilirler. Zeka seviyesini ölçmek için çocuklara yapılan testler şu şekildedir;
Çocuklara yapılan bu testler neticesinde tanı konulabilir. Tedavi süreci için uygulanan yöntemler arasında beyin egzersizleri bulunuyor. Çocuklara farklı egzersizler yaptırılarak, hafızası ve dikkati güçlendirilerek gelişmesi sağlanıyor.