Çocuklarda ses kısıklığının nedenleri ve doğal çareleri
Çocuklarda ses kısıklığı oldukça yaygındır ve çoğu durumda, sesin uzun süreli kullanımına bağlı olarak ses tellerinde şişme veya tahriş nedeniyle ortaya çıkar.
Ses kısıklığı sık sık meydana gelirse, bu durumu ağırlaştıran ses tellerinde şişliklerin (nodüller veya polipler) ortaya çıkmasına neden olabilir. Nodüller, tehlikeli bir kısır döngüyü tetikleyebilir, çocuk konuşmak için daha fazla zorlanır, bu da durumu daha da kötüleştirir.
Çocuklukta ses kısıklığının diğer yaygın nedenleri şunlardır:
- Larenjit,
- Yabancı cisimler,
- Gırtlak ve boğazda travma.
Bazı durumlarda, doğumdan itibaren boğuk bir ağlama sesi ortaya çıkabilir ve bu durum gırtlaktaki olası morfolojik anormalliklerin göstergesi olabilir. Bu nedenle, gelişimin en erken aşamalarından itibaren dikkate alınması önemlidir:
Bebek veya çocuk boğuk bir sesle ağlıyorsa, çocuk sürekli düşük bir ses tonuna sahipse mutlaka altındaki neden araştırılmalıdır.
Ses kısıklığının altında yatan nedeni teşhis etmek için ateş, öksürük, nefes almada zorluk, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi diğer semptomların varlığını da göz önünde bulundurmak önemlidir.
Ses kısıklığının nedenleri
Ses kısıklıkları akut ses kısıklığı (hızlı başlangıç, az ya da çok kısa süreli) ve kronik ses kısıklığı (zaman içinde uzun süreli) olarak ikiye ayrılır.
Ses tellerini zorladıktan sonra, örneğin bağırdıktan sonra seste ani azalma meydana gelebilir, ancak bu durum genellikle hızlı bir şekilde düzelir.
Çocuklarda ses kısıklığına en sık yol açan diğer durumlar solunum yolu enfeksiyonları veya sinüs enfeksiyonu, bağırmak veya çok yüksek sesle konuşmak, dumana maruz kalmak veya kuru hava solumaktır.
Çocuklar ayrıca kirlilik ve alerjilerden kaynaklanan ses sorunları yaşayabilir. Bazen mide asidi, asit reflü durumunda boğaza kadar çıkabilir ve çocuklarda ve bebeklerde ses değişikliklerine neden olabilir.
Ses kısıklığının ortaya çıkmasında sıklıkla rol oynayan diğer durumlar şunlardır: