Çocukları süt dişi çürüklerinden korumanın yolları ve ailelere öneriler

Küçük çocuklarda bile yaygın bir şekilde görülen diş çürükleri, erken diş kaybına sebep oluyor. Beslenme, konuşma ve çene gelişimini etkileyen süt dişi çürükleri, aynı zamanda çocukların sosyal yaşamda da özgüvenlerini düşürebiliyor. Gece beslenmesi, hazır paket gıdaların tüketimi, dişin gerektiği gibi fırçalanmaması gibi etkenlere bağlı olarak gelişen bu çürüklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

Süt dişleri genellikle bebeklerin 6. ayından itibaren çıkmaya başlıyor. İlk çıkan süt dişleri alt ön süt dişleri olurken, bu dişlerin tümünün ağız içinde tamamlanması ise 33. aya kadar devam ediyor. Süt dişleri 6 yaşından itibaren değişip yerini daimi dişlere bırakmaya başlıyor ve karışık dişlenme dönemi de 12 yaşına kadar devam ediyor. Bu sürelerde +/- 6 ay kadar değişiklik olabiliyor.

Süt dişleri çocukların beslenme, konuşma ve çene gelişimini etkiler
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Diş Hekimi İlayda Hünler Dönmez, ilk görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamak olan süt dişlerinin sağlığını kaybetmesinin, çocukların beslenmesinde aksaklıklar oluşturabildiğini ifade ediyor. Sağlığını kaybetmiş süt dişleri nedeniyle çocuğun beslenmesinde de aksaklıklar oluşabiliyor. Bununla birlikte hem devam eden çene gelişiminde hem de düzgün konuşma becerisinde süt dişlerinin varlığının önemli bir yer var. Aynı zamanda süt dişleri altlarından gelecek daimi dişlerin yerini koruyabilmek ve sürerken onlara rehberlik edebilmek için de önem taşıyor.

Bebeklerde gece beslenmesi diş çürüklerini artırabilir
- Dişlerin düzgün, düzenli ve yeteri kadar fırçalanmaması ile çok sık şeker, çikolata gibi paketli gıdalar ve hamur işi türü besinlerin tüketimi diş çürüklerinin oluşmasında en önemli etkenler arasında yer alıyor.
- Biberonla veya memede uyumak (gece beslenmesi) ve sonrasında dişlerin temizlenmemesi de bebeklerin erken yaşta oluşan çürüklerinin en önemli sebebini oluşturuyor.
- Bu sebeple bebeklerin dişlerinin ilk çıktığı andan itibaren temizlenmesi gerekiyor.
- Bu temizlik ilk başta tülbentle daha sonra parmak fırçasıyla yapılmalıdır.
- Bebek büyüdükçe de yaşına uygun floridli diş macunu ile günde iki defa en az iki dakika diş fırçalama sağlanması gerekiyor.

Doğru diş macunu seçin! Neden florid içeren diş macunu kullanılmalı?
- Diş Hekimi İlayda Hünler Dönmez, çocuklar için kullanılacak diş macununun nasıl olacağının merak edilen konular arasında yer aldığını ifade ediyor.
- Dönmez'in ifadelerine göre kullanılan diş macunları çocuklarda çürüklere neden olmuyor ancak diş macununun içeriği dişlerin çürümesinin engellenmesinde önem taşıyor.
Buna göre,
- Doğal ürün içeren hiç bir diş macunu florid içeren diş macunlarına kıyasla çürük oluşumunu engelleyemiyor.
- Seçilen diş macununun mutlaka çocuğun yaşına uygun (0-3/3-6/6-12 yaş) olmasına ve mutlaka florid içerikli olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Emzikleri bal ve reçele batırarak vermeyin; çürük riskini artırıyor!
Parmak emme, diş sıkma, emzik emme, ağız solunumu gibi kötü ağız alışkanlıkları çocuklarda oklüzyon ve iskeletsel çene bozukluklarına sebep olabiiyor. Bununla birlikte ağız solunumu yapan ve bala, reçele batırılarak emzik verilen çocuklarda çürük riskinin arttığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda.
