Hayal edilen mesleğe karar verme
Gencin lise yıllarını yani 15–18 yaşlarını kapsar. Birey artık kendisi ve meslekler hakkında oluşturduğu algılara dayanarak planlamalar yapar. Artık yavaş yavaş kişilik özellikleri ve işgücü piyasası gibi faktörlerin mesleki seçim sürecinde ne kadar önemli olduğunu kavradıkları ve mesleki seçimlerde daha sağlıklı karar vermeye başladıkları dönemdir. Bu dönemin sonunda doğru artık üniversite tercih süreci başlayacağından meslekler hakkında daha derin kapsamlı bir araştırma sürecine girilir.
Mesleğe hazırlanma
18–23 yaşları arasında birey, seçtiği bölüm, okul veya yaptığı etkinliklerle mesleğe hazırlanmaya başlar. Üniversite eğitimi ve çeşitli diğer mesleki eğitimleri alıp, eğitim sonrası iş olanakları, meslek değerleriyle uyum gii faktörleri hesaba katarak nihayet belirli bir mesleki tercihin üzerinde odaklanılan dönemdir. Dönemin sonunda ise seçilen mesleğin icra edileceği alan belirlenir.
İşe yerleşme
Bireyin iş dünyasında yerini aldığı ve mesleğini uygulamaya başladığı dönemdir. Mesleğini uygulayarak çalışır, kazanır ve daha profesyonel hale gelir. Hayal edilen ve kişiye uygun bir meslek seçildiği sürece başarı ve mutluluk beraberinde gelir.
Çok önemli bir tavsiye
Bugün okula başlayan üç çocuktan iki tanesinin bugün var olmayan bir meslekte çalışacağı tahmin ediliyor. O yüzden anne babaların mesleklerle ilgili dönemleri gözetirken hızla değişen dünyada çocukları gelecekte hangi mesleği yaparsa yapsın işine yarayacak bazı becerileri kazandırma noktasına özel önem vermeleri çok faydalı olacaktır. Bilgi odaklı bir eğitimden beceri odaklı bir eğitime geçiş yapılması gerekmekte ancak hala okullar bu noktada değişime direnç göstermektedir. Bu noktada anne babalar insiyatifi ele almalı ve çocuklarında YETİ akrostişiyle özetlediğim Yaratıcılık, Eleştirel Düşünme, Takım Çalışması ve İletişim gibi insani becerileri geliştirmek için aktiviteler araştırmalı bu konuda detaylı araştırmalar yapmalıdır.