“ÇOCUK KENDİNİ İFADE EDEMEDİĞİ İÇİN FARK EDİLMEYEBİLİR”
Çocukluk çağı beyin tümörlerinin belirtileri yaşa göre farklıklar gösterdiğinin de altını çizen Prof. Dr. Börcek, “İki yaşından küçük bebeklerde, beyin tümörlerinin en sık bulgularından olan baş ağrısı, çocuk kendini ifade edemediği için fark edilmeyebilir. Bu yaş grubunda örneğin, başın beklenenden hızlı büyümesi tümörün işareti olabilir. Bebeğin; yeme içme alışkanlıklarında değişiklikler, yürümede gecikme, konuşmada gecikme, büyüme basamaklarında gerilik gibi birçok farklı bulgusu olabilir” açıklamasında bulundu.
“ÖNEMLİ OLAN BU DEĞİŞİKLİKLERİN SÜREKLİ HALE GELMESİDİR”
Beyin tümörlerinin çok nadir hastalıklar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Börcek, şunları kaydetti:
“Genel durumunda bir değişiklik olan her çocukta beyin tümörü bulunacak diye bir kural yoktur. Basit bir diş çıkarma bile çocuğun yemesini, uyku düzenin bozabilir. Bu yüzden çocuktaki her problemi beyin hastalığına bağlamak gereksiz endişeden başka bir şeye yol açmaz. Önemli olan bu değişikliklerin sürekli hale gelmesidir. Böyle bir durumda mutlaka bir çocuk doktoruna danışılmalıdır. Çocuk doktorlarımız şüphelenirlerse beyin cerrahisinden görüş isteyeceklerdir.
Yürüyen bir çocuğun dengesizliği, düşmeye başlaması bir beyin tümörü bulgusu olabilir ancak daha önce de belirtildiği gibi örneğin, çocuk bir iki defa düştü diye panik olmak yersizdir, düşmeden büyüyen çocuk yoktur. Önemli olan ve dikkat edilmesi gereken şey, çocuğun genel durumunda örneğin, bir ay öncesine göre aşikar ve sebat eden bir farklılığın bulunmasıdır. Bunu da en iyi şekilde anneler - çocuğun sürekli bakıcıları - fark edecektir. Böyle bir durumda aileler, sakin kalıp bir çocuk doktoru görüşüyle çocuklarının değerlendirilmesine başlamalıdır. Tekrar belirtmek gerekirse çocuktaki her değişimi ya da sorunu beyin tümörüne yormak doğru bir davranış değildir. Beyin tümörleri genel toplumda sık görülen hastalıklar değildir ve önemli olan hastanın doğru ellerde değerlendirilmesidir.”