Çoğunlukla ofis çalışanlarda görülüyor! Rahatlanmanın en kolay çözümü ise sıcak su

Günümüzde birçok kişinin ara ara karşılaştığı problemlerden birisi olan hemoroid, halk arasında da basur olarak biliniyor. En büyük nedeninin genetik faktörler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ediz Altınlı, kimlerde daha sık görülebileceğini ve ne tür önlemler alınması gerektiğini anlattı.

Büşra Eracun Akkaya / Posta.com.tr | Genellikle 1. dereceden yakınında ya da çalışma koşullarına bağlı olarak oluşan hemoroid, birtakım belirtiler vererek gün yüzüne çıkar. Prof. Dr. Ediz Altınlı, hemorid tedavisi hakkında bilgi verdi.

HEMOROİD NASIL ÇIKAR?
Basurun oluşma evresini anlatan Prof. Dr. Ediz Altınlı, “Hepimizin üç tane iç hemoroidi var, hemoroidin hemoroidal hastalık olabilmesi için bulunduğu yerden dışarıya çıkması gerekiyor. 4 evrede incelenmektedir” dedi.

Hemoroid problem yaşayan kişilerde görülen belirtileri anlatan Prof. Dr. Ediz Altınlı, “En sık belirtisi kanama, çok dışarıya çıkarsa 3-4 olursa ağrı oluşmaktadır. Sfinkter spazmına bağlı olarak ağrı oluşursa tramboze hemoroid adı veriliyor” ifadelerini kullandı.

SICAK SU BASURU RAHATLATIR MI?
Hemoroid rahatsızlığı çeken kişleri rahatlatmak için öneride bulunan Prof. Dr. Ediz Altınlı, “Sıcak su hemoroidal hastalıklara iyi geliyor çünkü sfinkterleri gevşetiyor. Dolaşım artınca hemoroidler sönüyor. Hiçbir ilaç hemoroidin evresini geriletmiyor, geriletmediği için işlem yapılması gerekebiliyor” açıklamasında bulundu.

HEMOROİD TEDAVİSİ
Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde tercih edilen tedavi yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Ediz Altınlı, “Gündemde en yaygın olan işlem doppler HAL olarak geçiyor. Hemoroidler alınmıyor, bir doppler cihazı yani ultrasonografik bir cihazla hemoroitlere giden ana damarlar tespit ediliyor, derinlikleri ölçülüyor, ve özel dikişlerle bu damarlar bağlanarak hemoroidler söndürülüyor. Daha sonra mikro mukopeksi denilen bir işlemle yine dikerek hemoroid yerine monte ediliyor” dedi.

İyileşme sürecine de açıklık getiren Prof. Dr. Ediz Altınlı, “60 ila 90 gün içinde hemoroidler tekrar yerlerine yapışmış oluyor. Açılmış olan hemoroidi yerine temizleyip dikilerek koyuyoruz. Kesme ve alınma işlemi olmuyor” ifadelerini kullandı.

HEMOROİD GENETİK Mİ, EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜYOR?
Hemoroidin en çok görüldüğü kişileri açıklayan Prof. Dr. Ediz Altınlı, “Hemoroid genellikle genetiktir, ailevi hemoroidal hastalık çok fazla oluyor. 1. Derecede bir akrabanızda varsa sizde de hemoroid olma ihtimali çok yüksek. Genelde oturarak çalışanlarda, büro elemanlarında görülen, banka çalışanlarında çok görülen, pilot, şoför, bilgisayar önünde uzun süre oturanlarda sıklıkla görülen bir hastalık. Bu nedenle iş yerinde de çok oturmayıp ara ara yürümek hemoroide karşı fayda sağlayabiliyor. İyi ameliyat yapılmazsa hemoroid tekrarlıyor, ancak Doppler Hal’da nüks oranı çok azalıyor. Ağrısız bir işlem, ağrısız bir ameliyat yok ama daha tolere edilebilir ve az bir ağrısı var. Ancak 60-90 gün arasında yapılmaması gerekenler var. Hasta, motosiklete ve bisiklete binilmiyor. Ağır kaldırmamak kürek çekmemek gerekiyor. Yürüyüş, yüzme gibi sporlar yapılabilir” açıklamasında bulundu.