ÇÖREK OTU YAĞI FAYDALARI
Çörek otu yağı, Nigala sativa tohumlarından elde edilir ve terapötik faydaları nedeniyle 2 asırdan uzun süredir geleneksel tıpta kullanılmaktadır.
- Yüksek antioksidanlar içerir
Antiksidanlar, inflamasyonu azaltır, serbest radikallerle savaşır, yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve kanser gibi durumlara karşı koruma sağlar. Özellikle çörek otu yağı, güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan timokinon açısından zengindir.
Araştırmalar, çörek otu yağının ve özellikle yağdaki timokinonun, hava yolundaki iltihabı azaltarak ve kasları gevşeterek astım tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Astımlı 80 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma, 4 hafta boyunca günde iki kez 500 mg çörek otu yağı kapsülü almanın astım kontrolünü önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu.
Diyabetli bireyler için sürekli olarak yüksek kan şekeri düzeylerinin böbrek hastalığı, göz hastalığı ve felç dahil olmak üzere gelecekteki komplikasyon riskini artırdığı gösterilmiştir
- Tansiyon ve kolestrol seviyelerini düşürür
Kolesterol düzeyi yüksek 90 kişide yapılan bir başka çalışmada, 6 hafta boyunca kahvaltı yaptıktan sonra 2 çay kaşığı (10 gram) çörek otu yağı tüketmenin LDL (kötü) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azalttığı gözlemlendi
- Beyin sağlığını koruyabilir
Nöroinflamasyon, beyin dokusunun iltihaplanmasıdır. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynar. Çörek otu yağındaki timokinonun, bu nöroinflamasyonu azaltabileceğini düşünülmektedir.