Pandemi sürecinde insanların akıl ve ruh sağlığını etkileyen riskleri öngörebilmek için Galatasaray Üniversitesi, Institut du Bosphore ve AXA Sigorta işbirliği ile hazırlanan COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı Raporu’na göre insanların yarısı depresif bozukluk yaşıyor.
Galatasaray Üniversitesi bilimsel katkısı ve Institut du Bosphore işbirliği ile COVID-19 Pandemisi ve Akıl Sağlığı - “Beyaz Yaka Çalışanların ve Gençlerin Yutum ve Davranışlarına İlişkin Araştırma Bulguları” raporu pandemiyle yaşamın yaşlıların, gençlerin ve çalışan nüfusun akıl sağlığını nasıl olumsuz etkilediğine dair dikkat çekici veriler sunarken, profesyonel destek almak için terapiye gidenlerin oranının ise sadece yüzde 17 olduğunu ortaya koyuyor.
Rapora göre kendisinin veya sevdiği birinin hastalanması korkusu, okul ve iş hayatındaki değişimler, sosyal temasın azalması insanların kaygı duymasına sebep oluyor ve her iki kişiden biri depresif bozukluk ve uyku bozukluğu yaşadığını ifade ediyor. Salgın süreci insanların genelinde stres, kaygı, korku, endişe, yalnızlık, sıkışmışlık ve umutsuzluk gibi duyguları tetiklerken akıl sağlığını tehdit eden risklerin öngörülmesi büyük önem taşıyor.