Çubuk tarçının faydaları ve kullanım alanları nelerdir? İşte 4 farklı kullanım alanı

Yemeklere hem lezzet hem de hoş kokular veren mucize baharat tarçının günlük hayattaki bu kullanımını öğrenince çok şaşıracaksınız

Binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan tarçının faydaları saymakla bitmez. Unutkanlıktan tutun kilo vermeye, mide ağrısından tutun akne tedavisine kadar birçok konuda şifa olan tarçının daha önce hiç duymadığınız kullanım alanları mevcut. İşte onlar…

1-Dekoratif mum yapımı
Evdeki mumlarınızı ve çubuk tarçını bir araya getirerek harika dekoratif mumlar yapabilirsiniz. Çubuk tarçınları mumun etrafını saracak şekilde yan yana yapıştırın ve kurumasını bekleyin. İşte bu kadar basit…

2-Solan bitkilerinizi canlandırın
Ev dekorasyonunuza renk katan çiçeklerinizdeki kuruma, solma, böceklenme gibi birçok sorunu tarçınla kolayca çözebilirsiniz. Bitkinizin yaprakları ya da dalları çürümeye başladıysa hasarlı olan bölgeye tarçın serpebilirsiniz. Bitkinizin yapraklarını iyileşmesine yardımcı olur.

3-Dudaklarınızı dolgunlaştırın
Yumuşak, nemlenmiş ve dolgun dudaklara sahip olmak için çubuk tarçını kırıp ezerek vazelin ile karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı dudaklarınıza diş fırçasıyla masaj yaparak uygulayın. Birkaç dakika bekletip durulayın.

4-Sağlıklı uzayan saçlar
Tarçını saç bakımınız için de tercih edebilirsiniz. Saçlarınızın daha hızlı uzaması için tarçın maskesinden faydalanabilirsiniz. Birçok bakım maskesinde doğal malzeme olarak kullanılan tarçını bal ve zeytinyağı ile karıştırarak saç maskesi olarak kullanabilirsiniz.

Tarçının doğru tüketildiği zaman birçok hastalığı tedavi teme özelliği vardır. Özellikle enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar için önemli şifa kaynağıdır. Bunun dışında önemli hastalıklar için ciddi bir kalkan görevi görür ve vücudun hastalıklarla mücadelesi için metabolizmayı güçlendirir.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Birçok araştırma tarçının insülin direncini arttırdığını ve böylece kan şekerini dengelediğini ortaya koymuştur. Bu yüzden diyabet hastaları tarafından çok sık kullanılır. Fakat tarçının diyabet ilaçlarına karşı bazı olumsuz etkileri olabilir, bu yüzden ilaç kullanan diyabet hastalarının tüketmeleri gereken miktarı doktorlarına danışmaları gerekir.

NEZLE VE KARIN AĞRILARINA BİREBİR!
Tarçın korkunç bir mide ağrısını bile geçirebilecek kadar etkili bir besin kaynağıdır. Bunun yanında kış aylarında soğuk algınlıkları ve salgınlar ile oluşan nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir ve tüketilmeye başlamasıyla birlikte etkisini gösterir.

BAĞIRSAK SENDROMLARINI GİDERİR
Bir fincan tarçın bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıkları giderir. Bunu bağırsaklarda bulunun enfeksiyonları gidererek bağırsakların normal çalışmasını sağlamakla başarır.Bir Japon bilim adamın tarçının ülser rahatsızlıklarına iyi geldiğine dair doğrulanmamış iddiaları vardır. Fakat bazı uzmanlar ise günde 1-2 fincan tarçının ülser hastalığından kaynaklanan ağrılara iyi geleceğini söylemektedir. İlaç kullanan ülser hastaları doktorlarına danışarak kullanabilirler.

KANSERDEN KORUYOR!
Tarçının tümör, mide kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı mücadelede umut verici olduğunu belgelendi. Araştırmalar vücutta şeker seviyesini dengeleyerek kanser hücrelerine karşı hafifletici etkilerinin olduğunu da ortaya koydu.

BEYİN FONKSİYONLARINI GELİŞTİRİYOR
Bazı araştırma sonuçları tarçının zihni açtığı ve belleğin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa dayanıklık ve konsantrasyon için faydalıdır.

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR
Tarçının kan inceltici ve kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır. Artan kan hızı genellikle zayıflamaya yardımcı olur. Bunun yanında tarçının kan inceltici özelliği sayesinde, kalp sorunu yaşan insanlar için kan pıhtılaşmasını engelleyici fonksiyonu vardır. Yalnız, kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler doktorlarına danışmadan kesinlikle tarçın tüketmemelidirler.

KASLARI RAHATLATIR
Tarçının diğer bir özelliği ise ısınmaya yardımcı olmasıdır. Bir taşıyıcı yağ ile birleştiğinde, kasların rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca yorgunluğu veya ağrıyan kaslar için banyo suyuna 3-4 damla katılarak duş alınabilir.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar tarçının şeker ve yağ eritme üzerinde dolaylı etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Fakat aynı şekilde tarçının kolesterolü düşürme noktasında direk etkisi olduğu ortaya konulmuştur.

DİŞ ÇÜRÜKLERİYLE SAVAŞIR
Tarçının anti bakteriyel özelliğinden dolayı diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına karşı önemli derecede olumlu etkisi vardır. Diş eti ve dişlerde oluşan bakterileri öldürür. Bunun yanında tarçın yağı, sakız, gargaralar ve diş macunlarında anti bakteriyel olarak kullanılmaktadır.

SİNİR HASTALIKLARINA İYİ GELİR
Çağımızın önde gelen hastalıklarından olan stres kaynaklı depresyon ve sinirliliğe karşı yatıştırıcı etkisi vardır. Bu gerçeği destekleyen birçok bilimsel araştırma sonucu bulmak mümkün. Bazı bilimsel çalışma sonuçları tarçının kokusunun rahatlatıcı bir özelliği olduğunu ortaya koymuştur. Tarçının bakteriyel kaynaklı depresyonlara karşı mükemmel bir şifa kaynağıdır.

PARKİNSON HASTALARI İÇİN...
Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde tarçın üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda heyecan verici sonuçlar alındı. Tarçının parkinson hastalığında tedavi yöntemi olmasa bile en azından şimdilik engelleyici özelliğinin olduğu keşfedildi.