Çukurova'da erken hasat! Yalnızca bir tanesi bile yetiyormuş, vücuttaki iltihabı kazıyıp atıyor, antioksidan deposu, cildi mermer gibi yapıyor

Limonun insan sağlığı üzerindeki faydaları say say bitmez! Vücutta pek çok noktaya iyi gelen limon, tam bir antioksidan deposu olarak biliniyor. Kalitesiyle öne çıkan limonlardan tam verim alabilmek için hasat zamanına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Peki, Mayer limonunun hasadı ne zaman? Mayer limonunun faydaları nelerdir? İşte tüm merak edilenler...

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat zamanı gelmeden erken kesilen Mayer limonların piyasaya sürülmesinin hem iç piyasa hem de ihracat açısından büyük riskler taşıdığını söyledi! Peki, Mayer limonu faydaları nelerdir? Mayer limonu neye iyi gelir?

TAM SULANMADAN PİYASAYA SÜRÜLÜYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Mayer limonlar hasat olgunluğuna erişmeden kesilip piyasaya sürüldüğünü belirterek, ‘'Ürün kalitesinin korunması önemli. Limonun karakteristik ekşi tadını ve aromatik lezzetini tam olarak alamayan tüketicide, memnuniyetsizlik oluşur. Ağustos ayında hasat edilmesi gereken Mayer limonlar Temmuz ayında kesilmeye başlandı. Yurt içi ve yurt dışı piyasalara yetecek kadar limonumuz olduğu halde piyasadaki yüksek fiyattan faydalanmak isteyen bazı üreticiler sezonun ilk narenciye ürünü olan Mayer türü limonu tam sulanmadan kesip piyasaya sürüyor'' dedi.

HASAT PLANININ KUSURSUZ OLMASI ÖNEMLİ!
Tarımsal ürünlerde ekim planı ne kadar önemli ise hasat planı da o kadar önemli!
Doğan, Turunçgil kesim ve ihraç tarihlerini belirleme komisyonunun açıklamalarına uygun olarak hareket etmenin önemli olduğunu kaydederek, “Bu sayede ürünlerin kalitesi korunur tüketicilerin memnuniyeti sağlanarak iç piyasada limon talebi artar.

DOĞRU HASAT ZAMANINI BEKLEMEK GEREKİYOR
"Özellikle Mayer limon gibi ürünler için doğru hasat zamanını beklemek, ürünün lezzeti ve raf ömrü açısından da faydalı olacaktır. Ağustos ayından önce hasat yapmamak gerektiğini unutmadan, komisyonun belirleyeceği tarihlere göre hasat işlemleri planlamalıdır. Erken hasat edilen ve kalite standartlarını karşılamayan limonların piyasaya sürülmesini engellemek için Tarım Bakanlığımız tarafından düzenli denetimler yapılmalıdır‘' şeklinde konuştu.

MAYER LİMONU NEDİR?
Mayer limonu, bilimsel ismiyle Citrus × meyeri, bir çeşit limon türü olarak biliniyor. İsmini Frank Nicholas Meyer'den almıştır. Standart limonlara göre biraz daha koyu turuncu bir kabuğa sahiptir ve genellikle biraz daha tatlı olmasıyla öne çıkıyor. Bu özellikleri nedeniyle daha yumuşak bir asiditeye ve hoş bir aroma sunuyor. Güney Çin kökenli olduğu düşünülen bu limon türü, bahçelerde yetiştiriliyor. Özellikle pastacılıkta, içeceklerde ve yemeklerde kullanılıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
C vitamini bakımından zengin olan Mayer limonları, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardan korunmada etkili oluyor. Özellikle sıklıkla hasta olan kişilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.

CİLDİ MERMER GİBİ YAPIYOR
C vitamini ve antioksidan bakımından zengin olan limonlar, cildin sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. C vitamini takviyesi gerçekleştirerek yaşlanma belirtileri azaltıyor.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATIYOR
Mayer limonunun suyu sindirim enzimleri uyarıyor ve salgının artmasını sağlıyor. Bu durum sindirim sürecini destekleyerek midenin rahatlamasına da yardımcı oluyor.

LİMONLU CHEESECAKE TARİFİ
Limonlu cheesecake malzemeler
- Tabanı için;
- 200 gram yulaflı bisküvi
- 90 gram tereyağı
- Kreması için;
- 600 gram labne peynir
- 1 paket krema
- 1 su bardağı şeker
- 3 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1.adet şekerli limon kabuğu rendesi
Sosu için;
- 1 su bardağı su
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı dolusu nişasta
- 1 limonun suyu
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı zerdeçal (İsteğe bağlı)

LİMONLU CHEESECAKE NASIL YAPILIR?
- Öncelikle tabanı için 200 gram yulaflı bisküviyi rondodan çekin ve erimiş tereyağı ile buluşturun.
- Kelepçeli kalıba yağlı kağıt yerleştirip, harcı dökün ve iyice bastırıp düzleyin.
- Kalıp buzdolabında soğumaya bırakılırken kremayı hazırlayın.
- Kaba krem peynirleri alın ve üzerine kremayı, şekeri ekleyip karıştırın.
- Püf noktası : limon tadı ve aroması artması için limon kabuğu rendesini şekerle ovun ve bunu da kaba alın.
- Yumurtaları tek tek atıp, çırpın ki iyice homojen bir kıvam olsun ve kabarsın.
- Hazırlanan kremayı harcın üzerine döküp, iyice sallayın ve vurun ki havası çıksın.
- Harcı 160 derece fırında 45 dakika pişirin.Fırına ısıya dayanıklı sıcak su kabı koymayı unutmayın.
- Böylece kek buhar lezzetinde pişer ve çatlama olmaz.
- Bu sırada sosa geçin.
- Tencereye yağ hariç tüm malzemeleri alıp çırpın ve ocağın altını açın.
- Kısık ateşte kaynayıp koyulaşana kadar pişirin.
- Kalıptaki harç fırında piştikten sonra bir yarım saat fırın kapağı açık olarak bekleyecek.
- Soğuyan harca sıcak sos dökülür ve ılıyınca buzdolabına kaldırılır, gece bekletilir.
- Ertesi gün kalıptan çıkarılarak üçgen dilimlerle servis edilir.
