ZENCEFİLİN FAYDALARI VE KULLANIM ÖNERİLERİ
Uzak Doğu Asya kökenli, keskin bir aromaya sahip olan zencefil; Çin tıbbında binlerce yıldır doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de özellikle kış aylarında tüketimi artan, çaylarımıza, balımıza ekleyip kullandığımız bir besindir.
Zencefilin bilinen en yaygın özelliği soğuk algınlığı ve grip tedavisinde etkili olmasıdır. Vücut sıcaklığını yükseltip grip sırasında sağlıklı terlemeyi sağlayarak hastalık etkenlerinin vücuttan daha kısa sürede atılmasına yardımcı olur.
Bağırsaktaki zararlı bakteri ve parazitlerin, özellikle kalın bağırsakta sindirilmemiş karbonhidratlardan beslenen bakterilerin çoğunu temizler. Hamilelikte mide bulantılarına 1 gram zencefilin iyi geldiği yapılan araştırmalarda görülmüştür. Sakinleştirici etkisi vardır. Ara öğünlerinizde 1 fincan kadar limonlu zencefil çayı tüketerek iştahınızı kontrol altında tutabilir, metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Bal ile yapılan karışımları öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemimize güçlü bir destek sağlar.
Zencefili günlük hayatımızda 4 gramdan fazla kullanmamamız gerekir. 2 yaş altı çocuklara kesinlikle verilmemelidir. Günde 3-4 bardaktan fazla zencefil çayı tüketilmemelidir.