Lifli gıda tüketimine iyi bir başlangıç için…
Sağlıklı bir beslenme alışkanlığının olmazsa olmazlarından biri de yeterli lif tüketimidir. Bitkisel gıdalarda bulunan ve sindirilemeyen karbonhidratlar lif olarak adlandırılır.* Lifler, sofra şekeri ve nişasta gibi diğer karbonhidratların aksine sindirim sistemimiz tarafından sindirilemez ve emilemez ama kalın bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler tarafından kullanılır ve bizler için faydalı öğelere dönüştürülürler.** Lifli beslenmek için müthiş bir hazırlık sürecine ihtiyacımız yok; günlük hayatımızda karşımıza çıkan lif zengini besinleri tanımamız yeterli! Tahıllar, kuru baklagiller, patates, bezelye, kuşkonmaz, yulaf, arpa, elma, muz gibi birçok yiyecek yüksek oranda lif içerir.***
* Dhingra, D., Michael, M., Rajput, H. & Patil, R. T. Dietary fibre in foods: a review. J. Food Sci. Technol. 49, 255–66 (2012) & Samur, G. & Mercanlıgil, S. M. Diyet Posası ve Beslenme. (T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, 2008
** Administration, U. S. F. and D. Nutrition Facts Label: Dietary Fiber. Dietary Fiber 2 https://www.accessdata.fda.gov/scripts/InteractiveNutritionFactsLabel/factsheets/Dietary_Fiber.pdf. (Erişim tarihi: 01.10.2018)
*** Dhingra, D., Michael, M., Rajput, H. & Patil, R. T. Dietary fibre in foods: a review. J. Food Sci. Technol. 49, 255–66 (2012) & Holscher, H. D. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes 8, 172–184 (2017).