Denizli’de geçtiğimiz hafta ayva hasadına başlayan üreticiler, yeni sezona umutlu girdi. Pamukkale ilçesine bağlı Pınarkent, Kocadere, Eldenizli, Küçükdere, Yeniköy ve Irlığanlı bölgesindeki ayva bahçelerinde verimin bu yıl iyi olduğunu belirten üretici Erhan Çaylı, geçen yıl tarlada kilogramı 15 TL’ den ihracat için alınan ayvanın bu yıl 25 TL’den alımının yapılmaya devam ettiğini söyledi. Denizli’nin toprak ve hava şartları nedeniyle ayva üretimine uygun olduğunu dile getiren Çaylı, Denizli’de il merkez de 6 bin 500 hektar alanda toplam 16 bin ton ayva üretimi yapılıyor. Yetiştirilen ayva toptan olarak tarlasında 25 TL’den satılıyor. Ayvanın önemli bir bölümü de başta Rusya olmak üzere, AB ülkelerine ihraç ediliyor. Tarlada toplanan ayvalar ihracat için ayrıldıktan sonra reçel fabrikalarına kilogramı 10 TL’den, meyve suyu fabrikalarına ise kilogramı 3’ TL den kamyonlarla, tırlarla gönderiliyor dedi. Denizli’de üreticilere başta ayva olmak üzere kayısı, armut, üzüm, nektarin gibi meyve türlerinden dikmelerini önerdiklerini hatırlatan Erhan Çaylı, Denizli’de ürün deseninin ve çeşitliliğinin artırılması için üreticilere ayva dikmelerini öneriyoruz. Üreticilerimiz genellikle ’Eşme Limon Ayvası’ türünü tercih ediyor. Bu ayva cinsi ağacın yaşına göre dekarda 2 – 2.5 ton arasında ürün veriyor. İhracatçı da en çok bu ayva türünü tercih ediyor. Ayvayı yetiştirmek diğer meyve çeşitlerine göre daha kolay. Denizli tekstil ve konfeksiyondan sonra Türkiye’de ayva üretiminin de başkenti olabilir. Ancak üreticimiz kaliteli üretimden asla vazgeçmemeli diye konuştu. Ayvanın faydaları, besin değerleri ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri açısından oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. İlk olarak, ayva, yüksek miktarda lif içeren bir meyvedir. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, kabızlık sorunlarını azaltır ve bağırsak sağlığını destekler. Lifli gıdalar, tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Ayvanın düşük kalori içeriği, diyet yapanlar için ideal bir seçenek sunar. Ayva, zengin vitamin ve mineral içeriği ile de dikkat çeker. C vitamini açısından zengin olan bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır. A vitamini ve çeşitli B vitaminleri de içerir; bu da cilt sağlığını destekler ve enerji üretimini artırır. Ayvanın antioksidan özellikleri, hücre hasarını önlemeye yardımcı olur ve yaşlanma belirtilerini geciktirebilir. Geleneksel tıpta, ayva sıklıkla mide problemleri, boğaz enfeksiyonları ve öksürük için önerilmektedir. Ayva çayı, soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların belirtilerini hafifletmek için tüketilebilir. Aynı zamanda, ayva özünün antiseptik özellikleri, yaraların daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilir.