DERİN DONDURUCUYA HANGİ SEBZELER KONUR?
Bazı yiyecekler derin dondurucuda saklanarak daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Sebzelerden en çok taze fasulye, bezelye, ıspanak, kuşkonmaz, havuç, bamya, karnabahar, patates, biber, patlıcan, maydanoz, domates vb. sebzeler dondurularak saklanmaktadır.
Fındık, fıstık gibi kuruyemişler, öncelikle plastik torbalara, ağzı iyice kapatılarak yerleştirilir. Sonra, hazırlanan bu torbalar derin dondurucuya yerleştirilir. Böylelikle kuruyemişler, 8 aya kadar derin dondurucuda, 4 aya kadar da buzdolabında saklanabilir.
Dondurulmuş gıdaların çözülmesi için gıdalar öncelikle buzdolabının en alt rafına koyularak, ağır ağır çözülmesi beklenir. Zira çözülmesi için sıcak bir ortama koyulan gıdalarda hızlı şekilde bakteri üreyecektir.
Derin dondurucuya neler konur? Taze fasulye, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, bulyon kemik suyu, komposto, ekmek, sigara böreği, poğaça, börek, kurabiye, portakal kabuğu, tereyağı, zencefil, mısır, sarımsak, dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, brokoli, köfte, tavuk, balık, ahududu, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık vb. meyveler ve muz, mango, ananas, şeftali, nektarin, erik ve kiraz, sert peynirler, soslar, kurubaklagil.
Diğer yandan bazı yiyecekler de dondurucuya konmaz. Peki derin dondurucuya ne konmaz?