DGS üniversite kayıt tarihleri 2023: DGS’yi kazananlar üniversiteye ne zaman kayıt yaptıracak? DGS üniversite kayıtları nasıl yapılır?

DGS üniversite kayıt tarihleri ÖSYM tarafından açıklandı. 16 Temmuz’da gerçekleştirilen 2023 DGS sınavının tercihleri 29 Ağustos 5 Eylül tarihleri arasında yapılmıştı. DGS tercih sonuçları 11 Eylül Pazartesi günü itibariyle açıklandı ve öğrenciler yeni üniversitelerini öğrendi. Peki, DGS’yi kazananlar üniversiteye ne zaman kayıt yaptıracak? DGS üniversite kayıtları nasıl yapılır? İşte yanıtı…

DGS sınavını kazanarak 2 yıllık üniversite eğitimini 4 yıllık fakülte eğitimine çıkaran öğrencileri kayıt heyecanı sardı. ÖSYM tarafından yapılan açıklama ile DGS tercih sonuçları açıklandı. Şimdi yeni üniversitelerine yerleşen öğrenciler yeni 2023-2024 akademik yılı başlamadan önce DGS üniversite kayıtlarını yaptırmak istiyor…

DGS TERCİH SONUÇLARI AÇIKLANDI
ÖSYM tarafından yapılan paylaşımda "29 Ağustos-05 Eylül 2023 tarihleri arasında tercihleri alınan 2023 Dikey Geçiş Sınavı (2023-DGS) yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.

Adaylar, yerleştirme sonuçlarına 11 Eylül 2023 tarihinde saat 10.15'ten itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecektir.” İfadeleri yer aldı.
2023 DGS SONUÇ SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN

DGS ÜNİVERSİTE KAYIT TARİHLERİ 2023
2023 DGS tercih sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına kaydolmaya hak kazanan adayları, kayıt işlemlerini ilgili üniversitelerde 14-20 Eylül 2023 tarihleri arasında yapabilecek.

DGS ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR?
Elektronik kayıt yaptırmak isteyen adaylar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının e-devlet kapısı üzerinden sunduğu "Üniversite E-Kayıt" uygulamasını tıklayarak, https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit adresi üzerinden 14-18 Eylül 2023 tarihleri arasında (18 Eylül 2023 tarihinde saat 23.59'a kadar) elektronik kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Elektronik kayıt yapan adayların, ders kayıt işlemlerinde sorun yaşamamaları için e-kayıt işlemlerinin başarıyla gerçekleştirildiğine dair yazıyı ekranda görmeleri gerekmektedir.

Elektronik kayıt işlemlerini tamamlayan adayların, üniversitelerinin web sitesinde belirtilen belgeleri ilgili tarih aralığında elden teslim etmesi gerekmektedir.
ÜNİVERSİTE E-KAYIT SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?
DGS’nin açılımı dikey geçiş sınavıdır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi için düzenlenir. Dikey geçiş sınavıyla ön lisans programlarından mezun olan kişilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapma olasılığı vardır. Dikey geçiş sınavı, ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılan bir sınav türüdür. DGS sınavının amacı, sözel ve sayısal içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir çünkü lisans öğretiminde başarının en önemli anahtarlı bu sayısal ve sözel becerilerdir. Dikey geçiş sınavı sadece 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ve mezun olabilecek durumdaki adaylar içindir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuruda bulunacak adaylara meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olma koşulu aranmaktadır.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
En çok karıştırılan ve merak edilen konulardan biri ile devam edelim. Yatay ve dikey geçiş arasındaki farktan kısaca bahsedelim. Lisans ya da ön lisans programlarında farklı üniversitede aynı programa geçiş yapmak isteniyorsa bu yatay geçiştir. Ön lisans programından lisans programına geçiş yapmak isteyen adaylar ise dikey geçiş sınavına girmelidir. Yatay geçiş nedir kısaca anlatalım. Üniversitelerin lisans ya da ön lisans programlarında okuyan öğrenciler, farklı bir üniversitede bulunan aynı programa geçmek istiyorsa buna yatay geçiş denir. Örneğin Anadolu Üniversitesi’nde okuyan bir kişi gerekli geçiş şartlarını tamamlarda İstanbul Üniversitesi’ne geçebilir. Tabi bu noktada aynı program olması ya da aynı puan türündeki bir programa geçiş yapması koşulu aranır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler isterse yıl içerisinde derslerinden aldığı notların ortalaması ile yatay geçiş sağlayabilir. Gelelim dikey geçişe. Dikey geçiş nedir kısaca bahsedelim. Dikey geçiş ön lisans okuyan öğrencilerin eğitimlerini 4 yıllık programa tamamlayabilmelerine olanak sağlayan bir sınav sistemidir. Teknikerlik okuyan bir öğrenci, dikey geçiş sınavına girerse ve yeterli puanı alırsa mühendislik alanına geçiş yapabilir.

DGS’YE KİMLER GİREBİLİR?
DGS’ye kimler girebilir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Yukarıda da tanımladığımız üzere herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınav türüdür. Yükseköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler bu sınava başvurabilir. Sınava ön lisans programlarından mezun olan adayların yanı sıra son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuru yapabilir. DGS’ye yurt dışından da başvuru yapmak mümkündür. Birtakım nedenlerden dolayı başvuruların yapılacağı tarihlerde yurt dışında bulunmak durumunda olan ve başvuru merkezine gidemeyecek durumda olan adaylar için de başvuru imkânı vardır.