DİL KABARMASINA NE İYİ GELİR?
Dilde kabarma sorunu tedavisi lezyona bağlı olarak değişir. Pamukçuk için antifungal ilaçlar ile tedavi edilirke, ağız içinde bakteriye neden olan enfeksiyonlarda da bakteriye uygun antibiyotikler kullanılır. Geçici lingual papillit gibi durumlar doğru beslenme ve stresin azaltılması ile kendiliğinden geçer ancak herpes gibi bazı enfeksiyonların tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir. Ancak kullanılacak antiviral ilaçlar hastalığın tekrar ortaya çıkma riskini azaltır.
Diyabet, bağışıklık sistemini zayıflatan bazı hastalıklar dilde kabarıklık türü yara oluşumlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle bu tür hastalıkların kontrol altına alınması gerekir.
Dilde kabarıklık, ülser türü durumlarda dilin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilecek bazı uygulamalar bulunur. Burada amaç, yaraya bağlı ağrı hissini azaltmak, dili rahatlatmak ve daha hızlı iyileşmesini hızlandırmaktır. Sağlıklı beslenme ve doğru ağız bakımı ilk kuraldır.
Dilde kabarma sorununa karşı beslenme: Bu dönemde baharatlı, tuzlu, ekşi ve asitli besinler tüketmemek gerekir. Çünkü bu tür besinler dilin tahriş olmasına yol açar. Ayrıca çok tuzlı cips gibi yiyecekler de dilde yaralanmaya yol açabilir. Yara iyileşene kadar şeker tüketimi de önerilmez.
Bu dönemde aynı zamanda sigara içilmemesi gerekir. Çünkü sigara tüketimi iyileşmeyi yavaşlatır, aynı zamanda tahrişi azaltır.
Dil kabarması sorununda ağız içini temiz tutmak gerekir. Dişleri düzenli fırçalamak, diş ipi ve ağız çalkalama suyu ile tam hijyen sağlamak ağız içi enfeksiyonların çoğalmasını engellemeye yardımcı olur.
Ayrıca bazı gargara yöntemleri de dil kabarmasının iyileşmesini hızlandırır. Sizin için gargara için en uygun uygulamaları anlattık.