Diş eksikliği hangi sorunlara yol açar? Tedavi edilmezse diğer dişlerinizi de kaybedebilirsiniz!

Başarısız kanal tedavileri, çürükler, diş eti çekilmesi benzer nedenlerle kaybedilen dişler sadece estetik sorunlara yol açmaz, aynı zamanda beslenmenizi ve diğer dişlerinizin sağlığını da etkiler. Eksik dişler tedavi edilmezse çiğneme bozukluklarının yanı sıra komşu dişlerin boşluğa kayması veya devrilmesi sonucu dişler arasında aralanmalar ve bunun sonucunda diş eti hastalıkları ve çürükler, sindirim problemleri, hazımsızlık gibi sorunlar yaşanabilir. Diş kayıplarının vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. İşte diş kaybı sonrasında oluşabilecek sorunlar...

Bir veya daha fazla dişinizi herhangi bir nedenle kaybettiğinizde, ağız boşluğunuzda yavaş yavaş değişiklikler meydana gelecektir. Çok fazla diş kaybı varsa etkiler daha ciddi olabilir.Hatta çene ve yüz hattınızın estetik görünüşünde değişikler oluşabilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş kaybı ile beraber yaşayabileceğiniz sorunlar hakkında bilgiler verdi.
DİŞ KAYBININ ESTETİK ETKİLERİ
Dişleriniz çene kemiğinizi uyarır. Bu yüzden diş kaybetmek kemiğin bozulmasına ve diş etlerinin küçülmesine neden olur. Kemik kaybı ne kadar fazlaysa, eksik dişlerin yerine implant kullanmak o kadar zor olur. Tam diş kaybı, çenenin küçülmesine ve yüzün sarkmasına neden olur.
PSİKOLOJİK VE DUYGUSAL ETKİLER
Ön dişlerinizi kaybederseniz, dişlerinizin eksikliğinden dolayı gülümsemenizi göstermekten sık sık utanabilirsiniz. Bir ankete göre, diş hekimlerinin %86'sından fazlası, sosyal utancın eksik dişlerle bağlantılı en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti. Diş kaybının sosyal, psikolojik ve duygusal sonuçları kişinin yaşam kalitesini ve başkalarıyla etkileşimini olumsuz etkileyebilir. Diş kaybı ayrıca konuşma sorunlarına sorunlarına neden olabilir.

EKSİK DİŞİN BESLENMEYE ETKİSİ
Eksik dişlere sahip olmak, yemek yemede zorluk yaratabilir. Ayrıca, kapanışı düzeltmek için ortodontik tedavi gerektiren ciddi ısırma sorunlarına neden olabilen çarpık dişlere neden olur. Önemli miktarda eksik diş, yiyecekleri çiğnemede zorluğa neden olabilir. Tüm dişlerini kaybeden hastalar, çiğneme sorunları nedeniyle bazı yiyeceklerden kaçınarak daha yumuşak yiyecekleri tercih etmenize sebep olabilir.
Eksik dişleriniz varsa vakit kaybetmeden diş hekiminize gidilmesi gerektiğini ifade eden Dt. Kökdemir, bu ziyaretler esnasında implant gibi en uygun tedavinin planlanacağını paylaştı.
Diş implantları ve implant destekli porselen kaplamalar en konforlu ve kalıcı çözümdür. Bir çok hasta bu tedavileri gerçek dişlerin görünümüne ve işlevine benzediği için seçmektedir. Ayrıca unutmayın ki, eksik dişlerinizi tedavi ettirmekle genel sağlığınızı etkileyebilecek ciddi sorunları da önlemiş olursunuz.

DİĞER DİŞLERİN SAĞLIĞINI DA ETKİLER, BAŞKA DİŞ KAYIPLARI YAŞANABİLİR
Diş kaybının tedavi edilmemesi, sadece estetik ya da beslenme sorunlarına yol açmaz. Eksik dişler tedavi edilmezse çiğneme bozukluklarının yanı sıra komşu dişlerin boşluğa kayması veya devrilmesi sonucu dişler arasında aralanmalar ve bunun sonucunda diş eti hastalıkları ve çürükler, sindirim problemleri, hazımsızlık gibi sorunlar yaşanabilir.
Ağzımızdaki eksik dişler birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bunlar ağız içi problemlerle başlar, sistemik rahatsızlıklara kadar devam eder. Ağzınızda eğer eksik diş varsa bu eksikliği tamamlamak için maksimum süremiz 6 aydır.
Eksiklik olan bölgedeki komşu dişlerin o bölgeye kayması ve eğer implant yapılması planlanıyorsa implant yapılacak olan kemiğin erimesi problemi ile karşılaşılabilir. Böyle bir durumda ileri cerrahi teknikler ile o bölgeye kemik ilavesi yapılması gerekecektir. Oysa diş kaybı yaşandıktan 1,5-2 ay sonra o bölgeye bir implant yapılırsa, herhangi bir kemik ilavesi veya farklı bir problemle karşılaşmadan kolayca dişimize tekrar kavuşabiliriz.
