Diş macunundaki bu içeriğe dikkat! Meğer dişleri beyazlatmak yerine çürütüp tek tek dökülmesine sebep oluyormuş!

Diş sağlığı, yalnızca ağız içi sağlığını değil, genel sağlığımızı da etkileyen hayati bir faktör olarak öne çıkar. Pek çok nedene bağlı olarak ağız ve diş sağlığımızda bozulmalar meydana gelebilir. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu gibi yaygın sorunlar, erken teşhisle tedavi edilebilir ancak doğru bilinen bazı yanlışlar var ki biz farkında dahi değilken çok daha büyük problemlere yol açabilir! Prof. Dr. İlknur Özcan, ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm merak edilenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar…

Beyza Erdoğan – Posta.com.tr / Sağlıklı dişler ve güçlü diş etleri, bireylerin yaşam kalitesini artırırken, sağlıklı bir gülümseme için de temel oluşturur. Çocukluğumuzdan itibaren büyük özen göstermemiz gereken ağız ve diş sağlığımız hem estetik görüntümüzü hem de genel vücut sağlığımızı etkiler. Farkında dahi olmadan yapılan bazı yanlışlar ise dişlerimizi mahvedebilir. Prof. Dr. İlknur Özcan ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm merak edilenleri ele aldı.

Uzman isim, diş sağlığını korumak için öncelikli olarak dikkat edilmesi gerekenleri, “Diş sağlığını korumak için birçok faktörü aynı anda tamamlamak gerekir. Ağız bakımının düzenli sağlanması, beslenme kontrolü ve diş hekimi kontrol ziyaretlerini birlikte yürütmek önemlidir. Günde 2 kez düzenli diş fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanımı ile ağız bakımını desteklemeye önem verilmelidir. Beslenmede karbonhidrat ağırlığı varsa bu dengelenmeli, rafine şekerden uzak durulmalıdır. Şikayet olmasa bile düzenli diş hekimi ziyareti olası diş hastalıklarının kontrolünü sağlayacak ve önleyecektir.” sözleri ile ele aldı.

SÜT DİŞLERİ ANA DİŞLERİ DE ÇÜRÜTEBİLİR!
Diş çürümesi ile ilgili belki de en merak edilen konulardan biri çürük süt dişlerinin yerine çıkacak olan ana dişlerin ne denli sağlıklı olacağıdır. Özcan, bu soru kendisine yöneltildiğinde, “İlk diş sürdüğü andan itibaren dişler fırçalanmaya başlanmalıdır. Öğünlerden sonra ağız ve diş temizliği yapılmalıdır. Eğer bu aksatılırsa hem anne sütü ile beslenme döneminde hem de ek gıda sürecinde çürük oluşumu kaçınılmaz sondur. Çürüyen süt dişleri tedavi edilmezse çene kemiği içinde süt dişinin altında yer alan daimi dişlerde de çeşitli hasarlar oluşur. Dolayısıyla ağızda çürük süt dişi bırakılmamalıdır.” dedi.

SLS VE FLOR İÇERİĞİNE AMAN DİKKAT!
Uzman isim doğru diş bakımı için kullanılması gereken diş macunları ile ilgili de önemli uyarılarda bulundu. “Diş macunu seçerken en önemli kriterimiz flor içermesidir. Çocuklarda yaş gruplarına uygun flor içeren macunlar kullanılmalıdır. Yetişkinler için de aynı şekilde florlu macunlar tercih edilmelidir. Ayrıca literatürde bazı çalışmalarda SLS içeren diş macunlarının ağız içinde aft görülme olasılığını arttırdığı belirtilmiştir. Bu nedenle macunların SLS içermemesine dikkat edilebilir.” diyerek her macunun diş sağlığımız için faydalı olmayabileceğine dikkat çekti.

AKUT FLOR ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR!
Macunlardaki flor içeriğinin zararları üzerine ortaya atılan onlarca iddianın aksine uzman isim, “Diş macunu içerisindeki flor miktarının genel sağlık üzerine hiçbir etkisi yoktur, bir diş fırçalamada çok küçük dozda flor ağız içine alınır, diş fırçalama bittikten sonra da tükürüldüğü için sistemik dolaşıma katılma miktarı önemsenmeyecek düzeydedir. Fakat çocuklardan diş macunu tüpleri uzak tutulmalıdır. Eğer çocuk bir tüp macunu yutarsa akut flor zehirlenmesine yol açabilir, ebeveyn kontrolünde kullanılmalıdır.” diyerek macunlardaki flor oranının pek çok kez zarar vermeyeceğini, yine de çocuklarda macun kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

DİŞLERİ AŞINDIRIP UZUN VADEDE DAHA ÇOK SARATIR!
Parlak, beyaz ve sağlıklı görünen gülüşler için sık kullanılan beyazlatıcı macunlardaki tehlikelere ise, “Beyazlatıcı macunlardan bazıları dişleri boyayarak bazıları ise dişi aşındırarak beyazlatma sağlarlar. Her ikisinin de etkisi çok kısa sürelidir. Aşındırma yapanlarda uzun vadede dişlerde hassasiyet ve daha fazla lekelenme görülür. Beyazlatma için her zaman en iyi sonucu diş hekiminizin önereceği yöntem ve ürünler sağlar.” sözleri ile dikkat çekti.

KARBONHİDRAT VE ŞEKER EN BÜYÜK DÜŞMANLAR!
Prof. Dr. İlknur Özcan, son olarak dişleri korumak için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili genel uyarılarda bulundu ve uzman görüşünün önemine dikkat çekerek sözlerini noktaladı:
“Karbonhidrat ve şekerden zengin beslenme, diş bakımının aksatılması, ağız içi mikroorganizma çeşitliliği ve sayısı çürük oluşumunda temel faktörlerdendir. Eğer kontrolsüz karbonhidrat ve şeker tüketimi varsa dişler florlu diş macunu ile düzenli fırçalanmıyorsa ya da fırçalama yetersiz kalıyorsa ağız içinde sürekli asidik bir ortam olacağından çürüğe yatkınlık artış gösterir. Bazı sistemik hastalıklar, diş yapı bozuklukları, kullanılan ilaçlar da çürük hızında artışa sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda diş doktoru ile uygun koruyucu tedavi planı yapılmalıdır.”