Antioksidanlarla yüklü yeşil çay veya bitki çayları, bu içeceğin içeriğini zenginleştirerek vücut için değerli bir destek sağlıyor. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir soğuk çay tarifi ve bu içeceğin sağlık yararları! Soğuk çay, özellikle yeşil çay, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve genel sağlık için faydalıdır. Su dışında sağlıklı bir içecek alternatifi sunar. Şeker ilavesiz veya düşük şekerli tercih edildiğinde kalori alımını da kontrol altında tutabilir. Özellikle yaz aylarında soğuk çay içmek, susuzluğu gidermek için harika bir seçenektir. İçerdiği su ve minerallerle vücudu yeniler. Antioksidanlar ve diğer bileşenler açısından zengin olan çaylar, bağışıklık sistemini destekleyebilir ve hastalıklara karşı direnci artırabilir. 2 adet büyük, olgun şeftali4 adet siyah çay poşeti (ya da 2 yemek kaşığı dökme siyah çay)1 litre suBuz küpleri1 tatlı kaşığı stevia veya diğer kalorisiz tatlandırıcı (isteğe bağlı)Taze nane yaprakları (süsleme için)Limon dilimleri (süsleme için) ŞEKERSİZ SOĞUK ÇAY NASIL YAPILIR?Şeftalileri iyice yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın.Şeftalileri kabuklarıyla birlikte ince dilimler halinde doğrayın.Şeftaliler, çaya doğal bir tat ve aroma katacaktır.1 litre suyu kaynatın. Kaynamış suyu bir sürahiye dökün ve çay poşetlerini ekleyin.Çayın 5-7 dakika kadar demlenmesine izin verin.Eğer daha güçlü bir çay aroması isterseniz, demleme süresini uzatabilirsiniz.Çay demlenirken, doğranmış şeftali dilimlerini bir tencereye alın ve üzerine yarım litre su ekleyin. Şeftalileri orta ateşte yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın. Şeftalilerin suyunu salmasını ve aromanın suya geçmesini sağlayın.Kaynamış şeftali karışımını ocaktan alın ve bir süzek yardımıyla şeftali dilimlerini süzün.Elde edilen şeftali suyunu kenara alın. Şeftali dilimlerini atmadan önce birkaç tanesini süsleme için ayırabilirsiniz.Demlenmiş çayı sürahiye dökün ve üzerine süzülmüş şeftali suyunu ekleyin.Eğer tatlandırıcı kullanmak isterseniz, bu aşamada stevia veya diğer kalorisiz tatlandırıcıyı ekleyin ve iyice karıştırın. Çayı buzdolabında en az 1 saat soğutun.Soğuduktan sonra bardaklara buz küpleri ekleyin ve çayı dökün.Taze nane yaprakları ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.Şeftali dilimlerini de bardaklara ekleyerek görselliği artırabilirsiniz.