Su kenarlarında kendiliÄŸinden yetiÅŸen ve çeÅŸitli yemekleri yapılan bitki halk arasında 'Evelik' olarak da biliniyor. Pazarcı esnaf Fatma Kartal, doÄŸada kendiliÄŸinden yetiÅŸebilen labada için çok özel ÅŸartlar aramadığından sulak olan her yerde yetiÅŸtiÄŸini, özellikle sulak çayırlarda, dere ve nehir kıyılarında büyüdüÄŸünü belirtti. Kartal, günde bir çuvala yakın labada bitkisi topladığını ve onları demet yaparak 10 liraya pazarda sattığını söyledi. Fatma Kartal, ilkbahar aylarında aÄŸustos ayına kadar yetiÅŸen bitkinin, genellikle salata ve sarma olarak kullanıldığını ifade etti. Aynı zamanda taze tüketilebildiÄŸi gibi kurutularak da çorbalarda kullanıldığını anlatan Kartal, labada bitkisini bilen vatandaÅŸların tereddüt etmeden aldığını ve genellikle ileri yaÅŸlı vatandaÅŸların ilgi gösterdiÄŸini söyledi. www.posta.com.tr Labada otu, genellikle salatalarda ve yemeklerde kullanılan, yeÅŸil yapraklı bir bitkidir. Hem taze yaprakları hem de kökleri yemeklerde kullanılabilir ve çeÅŸitli saÄŸlık faydaları sunar. Ä°ÅŸte labada otunun bazı saÄŸlık faydaları: Labada otu, düÅŸük kalorili olmasına raÄŸmen yüksek besin deÄŸerine sahiptir. Lif, vitaminler (C, K, A), mineraller (potasyum, kalsiyum, demir) ve antioksidanlar bakımından zengindir. Bu mucize ot, lif içeriÄŸi sayesinde sindirimi destekler. Lifler sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler ve bağırsak saÄŸlığını iyileÅŸtirir. DoÄŸal basur otu olarak da bilinen labada sayesinde kabızlık, ishal gibi problemleri tedavi etmek de mümkün olur. Elbette ki kronik durumlarda bir uzmandan görüÅŸ ve destek almak önemlidir. Faydaları saymakla bitmeyen labada, yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve hastalıklara karşı direnci artırır. Labada otu, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücudu zararlı serbest radikallerden korur, hücresel hasarı azaltır ve kanser, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini azaltır. Labada otu, potasyum minerali içerir. Potasyum, kan basıncını düzenler, kalp saÄŸlığını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır. Bu ot, doÄŸal tansiyon ilacı olarak da bilinir. Ä°çerisinde yüksek miktarda K vitamini içerir. K vitamini, kemik saÄŸlığını destekler, kemik yoÄŸunluÄŸunu artırır ve osteoporoz riskini azaltır. Labada, A vitamini içerir. A vitamini, göz saÄŸlığını korur, görme yeteneÄŸini iyileÅŸtirir ve yaÅŸa baÄŸlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltır. Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ä°ltihaplanmayı azaltır, eklem aÄŸrılarını hafifletir ve romatizma gibi iltihabi durumların yönetimine yardımcı olabilir. Labada otu, salatalarda, çorbalarda, sarmalarda ve garnitür olarak kullanılarak saÄŸlık faydalarından faydalanılabilir. Ancak, herhangi bir saÄŸlık durumu veya diyet deÄŸiÅŸikliÄŸi hakkında doktorunuza danışmanız önemlidir.Labada otunun aşırı tüketiminden kaçınılması ve uygun porsiyonlarda kullanılması önemlidir. Malzemeler500 gram labada otu2 yemek kaşığı sıvı yaÄŸ (tercihen zeytinyağı veya ayçiçek yağı)2 diÅŸ sarımsak, ince dilimlenmiÅŸYarım limonun suyuTuz ve karabiber (isteÄŸe baÄŸlı)YAPILIÅžILabada otlarını iyice yıkayın ve süzün. Ardından, ince dilimler halinde doÄŸrayın veya istediÄŸiniz büyüklükte kesin.Bir tavada sıvı yağı ısıtın. Sarımsakları ekleyin ve hafifçe kavurun, kokusu çıkana kadar.Sarımsaklar kavrulduktan sonra labada otlarını tavaya ekleyin. Otlar yumuÅŸayıp kavrulana kadar, orta ateÅŸte ara sıra karıştırarak piÅŸirin. Bu iÅŸlem genellikle yaklaşık 10-15 dakika sürer.Labada otları yumuÅŸadıktan sonra, limon suyunu ve isteÄŸe baÄŸlı olarak tuzu ve karabiberi ekleyin. Tadına bakın ve gerektiÄŸinde baharatları ayarlayın.Kavurma iÅŸlemi tamamlandığında, ocaktan alın ve servis yapmadan önce birkaç dakika dinlendirin.Labada otu kavurmasını sıcak veya soÄŸuk olarak servis edebilirsiniz. Yanında pilav veya ekmek ile servis yapabilirsiniz.