Doğanın şifa dolu hazinesi! Hastalıkların önünü bıçak gibi kesiyor: Hipertansiyon riskine kalkan oluyor, kırmız kan hücresi üretimini destekliyor

Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve enerji dengesini sağlamak için çeşitli besinleri dengeli şekilde tüketmeyi ifade ediyor. Meyve, sebze, tam tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar içeren bir diyet; genel sağlığı destekler ve hastalık risklerini azaltıyor. Bu süreçte bazı doğal gıdaları tüketmek ise oluşan hastalıkların tedavisine yardımcı oluyor. Peki, bu gıda hangisi? Faydaları nelerdir?

Pancarın zengin besin içeriği, antioksidan özellikleri, kardiyovasküler sağlığa olan katkıları ve sindirim sistemini destekleyici etkileri, onu sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası yapıyor. Her yaştan insanın sağlık yararlarından faydalanabileceği bu sebze, hem tatlı hem de tuzlu yemeklere kolayca entegre ediliyor ve günlük beslenme rutinine dahil edilmesi gereken besleyici bir seçenek. İşte tüm detaylar…

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!
- Pancar, hem besleyici hem de sağlık açısından birçok faydası olan bir sebze. Koyu kırmızı renginden kaynaklanan betalain pigmentleri, pancarın antioksidan özelliklerini destekliyor ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor. İçerdiği yüksek miktarda lif, sindirim sisteminin sağlığına kalkan oluyor ve bağırsak hareketlerini düzenliyor. Bu sayede kabızlık riskini azaltır.

HAMİLELER İÇİN ALTIN DEĞERİNDE BESİN!
- Pancarın içerdiği folat, özellikle hamile kadınlar için önem taşıyor. Çünkü bu vitamin, bebeğin beyin ve omurilik gelişimini destekliyor. Bu özelliğinden dolayı hamilelik sürecinde doktor kontrolünde beslenme düzeninize pancarı ekleyebilirsiniz.

HİPERTANSİYON RİSKİNE KALKAN OLUYOR
- Pancarın kan basıncını düşürmeye yardımcı olan nitratlar içermesi, kardiyovasküler sağlık açısından da önemli bir yarar sağlıyor. Nitratlar, damarların genişlemesine ve kan akışının artmasına yardımcı olarak hipertansiyon riskini azaltıyor ve kalp hastalıkları riskini düşürüyor.

KIRMIZI KAN HÜCRESİ ÜRETİYOR
- Pancar, demir ve manganez gibi mineraller açısından da zengin. Bu da kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekliyor ve anemi riskini azaltıyor. Bundan dolayı özellikle demir eksikliği yaşayan kişiler için önemli gıdalar arasında yer alıyor.

BAĞŞIKLIK SİSTEMİNİ ZIMBA GİBİ YAPIYOR
- C vitamini içeriği, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırıyor. Bu besinin bağışıklığı kuvvetlendirmesi sayesinde hastalıklarla mücadele edilmesine yardımcı oluyor.

YAŞA BAĞLI AZALAN BEYİN FONKSİYONLARINI ATEŞLİYOR
- Pancarın düzenli tüketilmesi, beyin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. İçerdiği betalainler ve nitratlar, beyin fonksiyonlarını destekliyor. Aynı zamanda yaşa bağlı kognitif gerilemeyi yavaşlatıyor. Pancarın anti-inflamatuar özellikleri de eklem ağrıları ve artrit gibi kronik iltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletiyor.

DİYET YAPANLAR LİSTESİNE EKLESİN!
- Pancarın kilo kontrolüne yardımcı olabileceği de bilinen faydaları arasında. Çünkü düşük kalorili ve yüksek su içeriğine sahip. Bu özellikleri, tokluk hissini artırıyor ve aşırı yemek yeme eğilimini azaltıyor.

KARACİĞERİ CAM GİBİ YAPIYOR
- Pancarın sindirim sistemini destekleyen başka bir önemli özelliği de içerdiği betain adı verilen bileşen. Betain, karaciğerin yağları metabolize etmesine yardımcı oluyor. Bu sayede de karaciğer sağlığını iyileştiriyor.

PANCAR NASIL TÜKETİLİR?
- Pancar, farklı biçimlerde tüketilebiliyor. İsteyen kişiler çiğ olarak yiyebilirken isteyenler de haşlanmış olarak ya da çeşitli yemeklerin içine ekleyerek tüketebiliyor. Tüketim şekli, tamamen kişinin damak zevkine bağlı olarak değişiyor.

- Özellikle pancar suyunun sayısız faydası bulunuyor. Yapılan araştırmalar, pancar suyunun egzersiz performansını artırabileceğini ve dayanıklılığı iyileştirebileceğini gösteriyor.

- Pancarın yüksek nitrat içeriğinden kaynaklanıyor ve egzersiz sırasında oksijen kullanımını artırıyor. Pancar suyunun karaciğeri detoksifiye etme ve toksinleri temizleme özellikleri olduğu biliniyor.

HEM LEZZETLİ HEM ŞİFALI PANCAR SUYU TARİFİ!
Pancar suyu, besin değeri yüksek ve sağlık açısından birçok fayda sağlayan bir içecek. Evinizde kolay bir şekilde yapabileceğiniz lezzetli ve besleyici pancar suyu tarifi ise şu şekilde;
Malzemeler:
- 2 adet orta boy pancar
- 1 adet limon
- 1 adet elma
- 1 parça taze zencefil
- 1-2 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu
- 1-2 su bardağı su

YAPILIŞI:
- Pancarları iyice yıkayın. Kabuklarını soymanıza gerek yok. Çünkü kabukta da birçok besin maddesi bulunuyor. Fakat toprak ve kirlerin temizlenmesi büyük bir önem taşıyor. Pancarları küçük parçalara kesin. Bu adım, sıvı hale getirmek için daha kolay bir işlem sağlıyor.
- Eğer elma ve zencefil kullanacaksanız elmayı yıkayıp çekirdeklerini çıkarın ve küçük parçalara kesin. Zencefili ince dilimleyin. Bu eklemeler, pancar suyunun tadını zenginleştiriyor.
- Pancarları, elma ve zencefili blendera veya meyve sıkacağına koyun. Eğer blender kullanıyorsanız üzerine 1-2 su bardağı su ekleyin. Blenderda iyice püre haline getirin.
- Blender kullanarak hazırladığınız karışımı ince bir süzgeçten veya bir parça tülbentten geçirin. Bu adım, püre halindeki pancarın suyunu ayrıştırmanızı sağlıyor. Süzgeç kullanıyorsanız karışımı bir kaba dökün ve kaşık veya spatula ile sıvıyı süzün.
- Süzülen pancar suyuna tatlandırmak isterseniz limon suyu, bal veya akçaağaç şurubu ekleyebilirsiniz. Limon suyu hem tat katacak hem de vitamin C ile zenginleşiyor. Bal veya akçaağaç şurubu ise doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor.
- Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra pancar suyunuz hazır. Buzdolabında soğutabilir ve soğuk servis yapabilirsiniz. Taze sıkılmış pancar suyu, en iyi taze olarak tüketilir.