Sebze tüketimi, insan vücudunun sağlıklı bir şekilde işleyişine devam edebilmesi için oldukça önemli. Türkiye'nin önemli şehirlerinde yetişen yeşil sebzeler, tam bir vitamin ve mineral deposu. İşte tüm detaylar... Pazının en önemli özelliklerinden biri lifli içeriğe sahip olmasıdır. Lif, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyişine devam edebilmesini sağlıyor. Bundan dolayı pazı tüketildiği zaman besinlerin hazmı kolaylaşıyor, sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenliyor ve kabızlık gibi problemlere son veriliyor. Aynı zamanda bağırsak gaz birikmesinin de önüne geçiyor. Özellikle pazının suyunu tüketmek, damar sertliğinin önüne geçilebilmesi için oldukça etkili. Kalp ve damar sağlığını koruyabilmek için beslenme düzeninize pazı ekleyebilirsiniz. Pazının magnezyum, kalsiyum, C vitamini ve K vitamini içermesi; onu ekstra kıymetli kılıyor. Besin değeri yüksek olan pazı, kemik sağlığını da destekliyor. Düzenli olarak tüketildiği zaman kemikleri güçlendiriyor. Sebzeler, çocukların büyüme ve gelişme çağında büyük bir rol oynuyor. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alan pazı, çocuklar tarafından da tüketilebiliyor. Pazının özellikleri saymakla bitmese de özellikle kan hücresi üretimini desteklemesi, onu daha da faydalı hale getiriyor. Pazının 100 gramında 3.0 mg demir bulunuyor. Kansızlık gibi bir sağlık problemi yaşayan kişiler, pazı tükettiği zaman vücuttaki kırmızı kan hücresi üretimi destekleniyor. Kırmızı pancar, fesleğen ve pancar gibi gıdalar; nitrat bakımından oldukça zengin. Pazı da bu grubun içerisinde yer alıyor. Nitrat içeren pazının tüketimi ise kan pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi riskini en aza indiriyor. Pazı; tıpta hemoroid, halk arasında ise basur olarak bilinen hastalığın doğal şifalarından biri. Bunun için tek yapılması gereken pazıyı haşlayıp lapa yapmak. Ardından da basurun üzerine eşit bir şekilde yaymak gerekiyor. Pazı tüketiminin faydalarından biri de idrar söktürücü özelliğe sahip olması. Düzenli olarak pazı yemek, böbrek sağlığını destekliyor.