“BORSA DIŞINDA GERİYE FIRSAT KALMIYOR”
Rıdvan Baştürk - Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu
BİST’teki pozitif görünümün hikayesi reel getiriyle alakalı bir durum. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin istenildiği gibi düşürülememesi buna karşın TCMB’nin faiz artırım sürecini yüzde 50 seviyesinde sonlandırmış olmasının etkisiyle cazip bir reel getiri ortamı oluşmuyor. Dolar kurunun hareket ettirilmemesi, altın fiyatlarının az çok aynı yerlerde kalması ve bunlara ek olarak yüksek kredi faiz oranları nedeniyle araç ve konut gibi alanlarda da kaçış alanı pek kalmadı. Hal böyle olunca geriye borsa dışında pek bir fırsat kalmıyor. Mevcut konjonktürde borsaya olan talep enflasyon var olduğu sürece daha doğrusu reel getiri cazip hale gelene kadar sürecektir.
Yabancıların gelmesi için başka konularda gelişmelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. O konuda henüz zemin ve şartların uygun olmadığını söyleyebilirim. Özellikle kur tarafının serbest bırakılması durumunda ilginin artabileceğini düşünüyorum. Bu tarz enflasyonist ortamlarda piyasa enstrümanlarının hangi seviyelere ulaşabileceğini kestirmek zordur. Fakat mevcut teknik görünümde 10.700/10.800 bölgesinin kritik eşik olarak izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
“ENDEKSTE GERİ ÇEKİLMELERDE AĞIRLIK ARTIRILABİLİR”
Yukarıda bahsettiğim görüşümde, borsa için enflasyonist ortamın da etkisiyle talebin süreceğini düşündüğümü belirttim. Fakat burada bazı durumları ayırt etmek gerekiyor. Türkiye’de kredi faizleri oldukça yüksek seviyedeki zaten bunun çok önceden bu şekilde olması gerekiyordu. Bu yüksek faiz ortamında iç talep belirli noktada soğuyacaktır. Bu nedenle hisse seçimlerinde bunun hesaba katılması gerekiyor. Daha çok dış talebe bağlı bir arayışın sağlıklı olacağını düşünüyorum. Portföylerde hisse senedi ağırlığı ne çok fazla ne çok düşük olması gerekiyor. Burada yüzde 40 bandında bir pozisyonlanmanın uygun olacağını düşünüyorum. Özellikle endekste yaşanabilecek geri çekilmelerde ağırlık artırılabilir.
“ORTA DOĞU’DA TANSİYON YÜKSELMEDEN ORTADAN KALKIYOR”
Ortadoğu’da yaşanan gerilimin genel anlamda piyasaları bozduğunu düşünmüyorum. Çünkü yaşanan artan tansiyon daha fazla büyümeden hemen ortadan kalkıyor. Son olarak İran-İsrail konusu birkaç gün gündemi işgal ettikten sonra bir anda ortadan kayboldu. Bu nedenle bu gelişmelerin kısa vadede anlık fiyatlamalar dışında bir etkisi olduğunu düşünmüyorum.
“ENFLASYON DÜŞERSE FAİZLER DE AŞAĞI ÇEKİLİR”
ABD’de de bize benzer bir enflasyon sorunu var. Tabii ki enflasyon oranı bizimle karşılaştırılamaz fakat orada da enflasyonu hedefe indirme konusunda endişeler var ve bu güven giderek kayboluyor. ABD’deki enflasyon endişeleri faizin de yukarıda kalmasına neden oluyor. Bu yılın başında Fed’in 6-7 kez faiz indirme beklentileri kısa zaman içerisinde 1’e düştü. ABD faizlerinin yüksek kalması bizim gibi ülkeler için dolaylı olarak negatif bir durum. Gelecek süreçteki en azından bu yıldan sonraki süreçten bahsediyorum enflasyonun düşmesi küresel faizleri de aşağı çekecektir. Bu durum bize pozitif yansıyacaktır fakat bunun daha çok zamanı olduğunu düşünüyorum.