Bilim adamları uyarıyor: Mutfakların vazgeçilmezi domatesi kesinlikle buzdolabında muhafaza etmeyin! Bilim adamları, domatesin 12 derecenin altında tutulduğunda soğuk havanın sebzenin nispeten taze kalmasını sağladığını ama tadının tamamen değiştiğini açıkladı. Amerikalı araştırmacılar ise, büyük marketlerde satılan gösterişli domateslerin neden tatsız olduğu konusuna şöyle açıklık getirdi: Domatesler dolaplardan muhafaza ediliyor ve ardından birkaç gün oda sıcaklığında bırakılıyor. Ayrıca domateslerin olgunlaşması için yeterli süre beklenmiyor ve erkenden toplanıp büyümesi için gaz kullanılıyor. Domates, güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir. Kök çevresindeki alan bir domatesin en narin kısmıdır. Bu, çürümeye başladığı alandır. Domatesleri salkım kısmı yukarı bakacak şekilde saklayın. Bu bozulmayı geciktirecek. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1893 yılında mahkeme, sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı. Domates ABD'de ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildi. Ancak pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetti, ta ki 1900'e kadar. Uzun zaman önce pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı çünkü insanları romantikleştirdiğine inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden gelmektedir. Bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.