Doğanın sunmuş olduğu pek çok mucizevi bitki bulunuyor. Türkiye, şifalı otlar ve besinler konusunda göstermiş olduğu zenginlik ile de dikkat çekiyor. Her yöresinde bambaşka bir mucize bulunduran ülkemizin bir yöresinde öyle bir bitki var ki turistler sırf onu görmek ve almak için ülkemizi ziyaret ediyor. İşte Nevşehir'in incisi o bitki! www.posta.com.tr Karaciğere iyi gelen bitkiler arasında da değerlendirilen Kapadokya soğanı, son derece faydalı ve etkili bir bitki olarak görülüyor. Yaprakları pembe olan, kaya diplerinde ve yüksek mevkilerde yetişen Kapadokya soğanını kaynatıp içmek, çiğden tüketmek ve daha farklı şekillerde tüketerek faydalarından yararlanmak mümkün oluyor. Deri hastalıklarına da iyi gelmekte olan bu bitki, özellikle yöresel olarak cilt bakım ürünleri, kremleri yaparken de kullanılabiliyor. Anti-aging olan Kapadokya soğanı sayesinde hem yaşlanmayı durdurmak hem de doku hasarlarından korunmak mümkün oluyor. Allium türlerinin genel olarak antioksidan bileşenler içerdiği biliniyor. Bu bileşenler, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve sağlığı destekliyor. Allium türleri, bağışıklık sistemini destekleyen bileşenler içeriyor. Bu bitkilerin düzenli tüketimi, enfeksiyonlara karşı korunmada ve genel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip oluyor. Bazı araştırmalar, Allium türlerinin düzenli tüketiminin kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor. Bu bitkilerin kan basıncını düşürebileceği, kan lipid profillerini iyileştirebileceği ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabileceği öne sürülenler arasında yer alıyor. Endemik bir Allium ailesi üyesi olan Kapadokya soğanı da bu etkileri taşıması muhtemel bitkiler arasında değerlendiriliyor. Sarımsak sapının, vücutta iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceği düşünülüyor. Bu özellikler, eklem iltihabı gibi inflamatuar durumların yönetiminde faydalı oluyor. Sarımsak sapı, vitaminler (C vitamini gibi) ve mineraller (magnezyum, demir, potasyum gibi) bakımından zenginlik gösteriyor. Bu besin maddeleri, vücudun optimal fonksiyonu için önem taşıyor. Kaya diplerinde yetişen Kapadokya soğanının kullanım şekli de pek çok kez merak ediliyor. Yerli halkın farklı şekillerde kullandığı ve her türlü derde derman olarak gördükleri bu ot, yemekler içerisine eklenebiliyor, krem ve diğer bakım maskelerini yapmak üzere kullanılabiliyor. Kuruttuktan sonra kaynatıp içen de aynı şekilde her derdine derman buluyor. Kapadokya soğanının bilinçli kullanımı önem taşıyor. Bu noktada en faydalı ve doğru bilgiyi yerli halktan almak mümkün oluyor. Herhangi bir alerjen durumu olanların, kronik hastaların, çocukların ve hamilelerin ise bu otu tüketmeden önce muhakkak doktor onayı alması öneriliyor.