'SOYGUNCUYA TÜM KALBİMLE GÜVENİYORUM'
'Karizmatik suçlu' olarak da bilinen Olofsson, rehineler arasında yer alan Kristin Enmark'ı dönemin İsveç Başbakanı Olof Palme'yle telefonda konuşmaya ikna etmişti. Telefonda konuşmayı kabul eden Enmark'ın ağzından "Ne olur bir otomobil gönderin ve bizim onlarla birlikte bankadan ayrılmamıza izin verin. Bence siz bizim hayatlarımızla dama oynuyorsunuz. Ben Clark'a ve soyguncuya tüm kalbimle güveniyorum. Çaresiz değilim. Bize bir şey yapmadılar. Bilakis çok nazik davrandılar. Ama ben neden korkuyorum biliyor musun Olof? Polisin saldırmasından ve ölümümüze neden olmasından." sözleri döküldü.
İSVEÇ KAMUOYU ŞAŞKINA DÖNDÜ!
Rehineler, günlerce bankanın kasasında tutuldu ve bina silahlı polislerle çevriliydi. Polis, sonunda tavanı delip göz yaşartıcı gaz kullanarak suçluları etkisiz hale getirmeye karar verdi. Rehineler, suçluların vurulacağından korkarak bankadan çıkmayı reddetti. Suçlular teslim olurken rehinelere sarıldılar. Bu durum, İsveç kamuoyunu şaşkına çevirdi.
KANADALI TERAPİST ENMARK İLE GÖRÜŞTÜ
Kanadalı terapist Dr. Allan Wade, rehine Enmark ile detaylı görüşmeler gerçekleştirdi. Terapiste göre konan teşhis, kadının yaşadıklarını yansıtmıyordu. 2023 yılında BBC Reel'a önemli açıklamalarda bulunan Wade, "Stockholm Sendromu, Avrupa'daki psikoanalitik düşüncede derin köklere sahip. Ancak o noktada 6,5 gün boyunca şiddete direnip hem kendini hem de diğerlerini koruyan öfkeli bir kadını susturmak ve gözden düşürmek için kullanılmıştı. Polisin verdiği tepkiyi korumak için kullanılmıştı" dedi.
'STOCKHOLM SENDROMU SAÇMALIK'
Takvimler 2021 yılını gösterdiğinde Enmark, BBC'nin Sideways isimli podcast'ine konuştu. Enmark'ın konuşmasındaki en dikkat çekici kısım, 'Stockholm Sendromu' için saçmalık dediği nokta oldu. Enmark, "Kurbanı suçlamanın bir yolu. Hayatta kalmak için elimden geleni yaptım" diye konuştu.