Dünyanın en pahalı 9 köprüsü

Özellikle nehirlerin veya barajların üzerinde bulunan devasa köprülerin maliyetleri çok yüksek olabiliyor. İşte şimdiye kadar inşa edilen en pahalı 9 asma köprü.

Chesapeake Körfezi Köprüsü-Maryland
Chesapeake Körfezi Köprüsü, Maryland’de Western Shore Bölgesi ve Doğu Shore bölgesini birbirine bağlıyor. Köprü, 1952 yılında açıldığında en uzun çelik yapı olma özelliğine sahipti. Maryland eyaletinde trafiği büyütmek için 1973 yılında çalışmalar yapıldı ve köprü 778.3 milyon dolara mal oldu.

Tacoma Narrows Köprüsü- Washington
Tacoma Narrows Köprüsü, Tacoma bölgesindeki taşıtlar için gerekliydi. 1950 yılında inşa edilen ilk köprü, 10 yıldan fazla süre önce çöktü. Bu köprü, orijinal köprü yerine inşa edildi. Köprünün inşası, 827.7 milyon dolara mal oldu.

Cooper Nehri Köprüsü-Güney Carolina
Cooper Nehri Köprüsü, bir diğer adıyla cumhuriyetçi bir politikacı olan “Arthur Ravenel Jr. Köprüsü” olarak bilinir. Köprü, Cooper Nehri üzerinde; Mount Pleasant Charleston ve Güney Carolina’yı birbirine bağlayan bir özelliğe sahip. Asma köprü, çok uluslu mühendislik firması Parsons Brinckerhoff tarafından tasarlanıp, inşa edildi. Arthur Ravenel Jr, köprü için 836.9 milyon dolar harcadı ve köprü 2005 yılında halka açıldı.

George Washington Köprüsü, Manhattan
George Washington Köprüsü, dünyanın en kalabalık kent merkezlerinden biri olan New York’un ulaşım sorunlarını hafifletmek için inşa edildi. Köprü, Hudson Nehri üzerinde buluyor. Bu köprünün başlangıçta adı Hudson Nehri Köprüsü’ydü, daha sonra diğer ismini aldı.

Köprü, Manhattan’daki Washington Heights mahallesini, New Jersey’e bağlar. Bu köprü alanında en sık kullanılan köprülerden biri konumunda. Köprünün inşası, 4 yıl sürdü ve tahmini 1.1 milyar dolara mal oldu.

Oakland Körfezi Köprüsü- San Francisco
San Francisco’da bulunan Oakland Körfezi Köprüsü, San Francisco ve Oakland’ı birbirine bağlar. Bu köprünün projesi 19. yüzyıla dayansa da yapımı 1936 yılında tamamlandı. İnşaat, 3 yıl 7 ay sürdü ve sonunda 8.25 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsü oldu. Köprü sayısız bakım işlemlerinden geçti ve bugün hala ayakta. Proje, 1.3 milyar dolar maliyetindeydi.

Tsing Ma Köprüsü- Çin
Tsing Ma Köprüsü, Ma Wan kanal geçişi için inşa edildi. Köprü inşaatı, 1997 yılında tamamlanıp, eski İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher tarafından açıldı. Köprü, Hong Kong şehrinde, Tsing Yi ve Ma Wan kentsel adalarını birbirine bağlıyor. Açıldığında dünyanın 2. uzun köprüsüydü, bugünse 9. sırada yer alıyor. Köprüyü inşa etmek, 1.35 milyar dolara mal oldu.

Verrazona Köprüsü-New York
New York’un sahip olduğu birden fazla pahalı köprü var. İsmini Giovanni da Verrazzano’dan alan köprü, ilk olarak 1964 yılında halka açıldı. Köprü, Staten Island ve Brooklyn semtlerini birbirine bağlıyor. 4,1 kilometre uzunluğu ile Amerika’daki en uzun köprü konumunda. Köprüyü tamamlamak 5 yıl, 7 ay sürdü ve 2.4 milyar dolara mal oldu.

Great Belt Fixed Link
Great Belt Fixed Link, dünyanın en görkemli köprülerinden biri. Köprü, Zelanda ve Funen Danimarka adalarını birbirine bağlıyor.1997 yılındaki köprünün açılışına kadar, Great Belt’i geçmek için kullanılan tek yol feribottu. Köprünün inşaatı, 4.4 milyar dolara mal oldu ve tam 10 yıl sürdü.

Oakland Körfezi Köprüsü, San Francisco körfezine geçit olarak kullanılan 2 seviyeli çift köprü. Başlangıçta; düşük maliyetli kamyon ve trenler için yapılmışken, şu anda lüks arabalar tarafından kullanılıyor.

Köprünün batı kısmı, Yerba Buena adasını San Francisco’ya bağlıyor. Doğu kanadı ise Oakland adasına... Eski köprü, bir konsol köprü olarak kullanılmaya devam edilebilirdi. Fakat, demirlenmiş asma köprü olarak yeniden tasarlandı.