Dünyanın en sağlıklı besini seçildi! 'Güç merkezi' olarak biliniyor: Karaciğeri yeniden doğmuş gibi yapıp cilde içten kolajen yüklüyor!

Sağlıklı beslenmeden söz edildiğinde sebzeler her zaman için iyi seçeneklerdir; ancak bir tanesi en sağlıklısı olma konusunda diğerlerinden çok daha fazla ön plana çıkıyor. İşte o mucize sebze ve tüm sağlık yararları!

Tere otu, CDC'nin uzun süredir devam eden "güç merkezi" meyve ve sebzeler (PFV) sıralamasında 100 üzerinden tam puan alarak besin yoğunluğu en yüksek sebze seçildi. Geride bıraktığı onlarca sebzenin aksine tam puan alarak her türlü faydasını kanıtlayan tere, sonucu duyanları bir hayli şaşırttı.

Çin lahanası 91.99 puanla ikinci sırada yer alırken, onu pazı (89.27), pancar yaprakları (87.08) ve ıspanak (86.43) takip etti.
Toplam 41 adet PFV olarak nitelendirilen besinler arasında potasyum, lif, protein, kalsiyum, demir, tiamin, riboflavin, niasin, folat, çinko ve A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri olmak üzere 17 farklı besin maddesini içerdiği tespit edilen tere otunun faydaları saymakla bitmiyor.

Tere, Çin lahanası, kara lahana, kıvırcık lahana ve roka gibi turpgiller familyasından sebzelerin yanı sıra pazı, pancar yaprağı, ıspanak, hindiba ve marul gibi yapraklı yeşillikler listenin üst sıralarında yer aldı.
Havuç, domates, balkabağı ve tatlı patates gibi sarı ve turuncu yiyeceklerin yanı sıra soğan, turunçgiller ve meyve grupları ise şaşırtıcı bir şekilde listenin alt sıralarında yer aldı.

Beslenme uzmanları, en iyi sebzelerden biri olan tere otunun çok sayıda sağlık faydası olduğu konusunda hemfikir. Peki, terenin sağlığımız üzerindeki faydaları neler?

ZENGİN BESİN İÇERİĞİNE SAHİP VE DÜŞÜK KALORİLİ
Sertifikalı beslenme uzmanı ve ünlülerin uzun ömür danışmanı olan Serena Poon'a göre tere otu, K, A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, kalsiyum ve potasyum açısından "dikkat çekici bir zenginliğe" sahip.
Fox News Digital'a yapmış olduğu açıklamada Poon, K vitamini, kalsiyum ve magnezyumun kemik sağlığı için önemine, C vitamininin ise bağışıklık sağlığını, kolajen üretimini ve cilt parlaklığını desteklediğine dikkat çekti.

Poon, "Tere otu küçük olabilir, ancak bulabileceğiniz en besin yoğun gıdalardan biridir" dedi.
"Ayrıca kalorisi düşük olduğu için günlük kalori alımınıza çok fazla ekleme yapmadan tüm bu faydaları elde ediyorsunuz."
Diyetisyen beslenme uzmanı Ilana Muhlstein, Fox News Digital'a yaptığı açıklamada, tüketicilerin günlük C, A ve K vitamin ihtiyacının %50'sinden fazlasını yaklaşık 3 bardak tere otu yiyerek karşılayabileceğini söyledi.

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Poon, su teresinin zengin antioksidan içeriğe sahip olduğunu ve bu sayede kalp hastalıklarına yol açan iki 'temel etken' olarak bilinen iltihabı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtti.
Sebze içerisinde aynı zamanda kalp sağlığını destekleyen ve kan damarlarının işlevini iyileştiren beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi bileşiklere de rastlandı.

Poon, "Ayrıca tere otunun içindeki nitratların kan basıncını düşürdüğü ve böylece kardiyovasküler sisteminizi daha da koruduğu biliniyor" diye ekledi.
"Yemeklerinize tere otu eklemek, kalbinize ekstra destek sağlamanın basit ama etkili bir yolu olabilir."

Muhlstein'a göre ise tüm koyu yeşil sebzeler ve turpgiller familyasından sebzeler "güçlü antioksidan seviyeleri içeriyor, ancak genellikle meyveler gibi diğer şeyler tarafından gölgede bırakılıyor."
Uzman isim, "Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda yeşillikler bir numaradır" dedi.

KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR
Poon'a göre, tere otu gibi sebzeler kronik hastalık riskini azaltmada güçlü bir etkiye sahip.
"Tere otu, kanser hücrelerinin büyümesini engellediği gösterilen glukozinolatlar da dahil olmak üzere güçlü fitokimyasallar içerir" dedi.
“Tere otunu çiğnediğinizde, bu glukozinolatlar kanser karşıtı özellikleri incelenen bileşikler olan izotiyosiyanatlara dönüşür.”
Poon, daha önce yapılan araştırmaların tere otunun DNA hasarını önlemeye ve özellikle akciğer ve sindirim sistemini etkileyen bazı kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürdüğünü sözlerine ekledi.

HORMON DENGESİNİ TEŞVİK EDER
Zengin besin içeriğine sahip olan tere otu, yüksek B vitamini, kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle hormon sağlığını da destekler.
Poon, Fox News Digital'a yaptığı açıklamada, bu besinlerin "hormonal dengeyi korumak için hayati önem taşıyan nörotransmitter dengesi, stres tepkisi ve metabolik işlevde rol oynadığını" söyledi.

DETOKSİFİKASYON SAĞLAR VE KARACİĞER SAĞLIĞINA İYİ GELİR
Poon'a göre tere otunun içeriğindeki kükürt gibi doğal bileşikler, vücudun doğal detoksifikasyon sürecini hızlandırıp karaciğer fonksiyonlarını destekliyor.
"Bu yapraklı yeşillik, karaciğerin toksinleri filtreleme ve atık ürünlerin atılmasını destekleme yeteneğini desteklemeye yardımcı olabilir, bu da onu her türlü detoks destekleyici diyete harika bir katkı haline getirir" dedi.

CİLT SAĞLIĞINI DESTEKLER
Poon, tere otunun cilde doğal bir parlaklık da kazandırabileceğini, C vitamini, beta-karoten ve lutein gibi antioksidanların cildin elastikiyetini ve parlaklığını artırmaya yardımcı olabileceğini belirtti.
"Özellikle C vitamini, cildin sıkılığını korumaya yardımcı olan ve ince çizgilerin görünümünü azaltabilen kolajen üretimi için gereklidir" diye ekledi.