Brezilyalıların yüzyıllardır dinçlik ve enerjilerinin kaynağı olan acai meyvesi, son zamanlarda başta Amerika olmak üzere tüm dünyanın ve tıp otoritelerinin ilgisini çekiyor. Beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yaratan ve dünyada 'süper meyve' olarak kabul edilen acai, sağlıklı ve zinde bir vücuda kavuşmanın mucize formülü olarak kabul ediliyor. 2000'li yılların başlarında sağlık üzerindeki etkileri fark edilmeye ve klinik araştırmalara başlanmış olan acai, Brezilya'nın yağmur ormanlarındaki palmiye ağaçlarında yetişiyor. Açai, taze toplandıktan sonra özü sıkılarak başta meyve suyu olmak üzere, dondurma, yoğurt, çay, tatlı ve sakız, şeker vb. ürünlerde kullanılıyor. Bol miktarda A,C,E ve B türü vitaminler, antioksidanlar, omega yağ asitleri, fitosterol, aminoasit, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor gibi sağlığa faydalı bir çok bileşen ve yüksek oranda lif içeriyor. Açai meyvesinin kalp ve şeker hastalığı, kanserli hastalarda bağışıklığın güçlendirmesi, yaşlanma etkilerini azaltması, konsantrasyonu güçlendirmesi, kolesterol seviyesinin dengelenmesi ve cinsel gücü desteklemesi gibi pek çok faydası bulunuyor. İçerisindeki flavonoidler ve anthocyanin güçlü antioksidanlar olması nedeniyle, toksik maddelerin vücutta depolanmadan atılmasını sağlıyor. Florida Üniversitesi'nin 2007'de yayınladığı araştırmada açai'nin lösemi kanserindeki hastalıklı hücreleri yüzde 35 ile yüzde 86'ya varan oranlarda öldürdüğü açıklandı. Bilinen en yüksek antioksidan kaynağı olduğu bilinen meyvenin serbest radikalleri emme anlamında yaban mersininden 2 kat daha etkili olduğu belirlendi. Ayrıca kanseri önleme konusunda nara göre 3 kat daha faydalı bir meyve olduğu da biliniyor. Kan şekerinin ve insülinin düzenlenmesini sağlamayan acai; cilt ve göz sağlığı için de oldukça faydalı. Sindirim sistemini ve bağırsak sağlığını koruyan meyve, hafızayı destekleyici özelliğiyle de dikkat çekiyor. Omega yönünden zengin olan acai, kan dolaşımını ve kalp sağlığını da destekliyor. Ülkemizde daha çok toz formunda tüketilen meyve, vücuttaki inflamasyonu azaltıyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor.