“İYİ PİŞMEMİŞ ETLERİN TÜKETİLMESİ BEBEĞİN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Dr. İpek Ada Alver, İyi pişmemiş etlerin tüketilmesinin her bireyde sağlık problemlerine yol açtığını ancak gebelerde daha büyük problemlere neden olduğunu söyledi. Plasenta aracılığı ile iyi pişmemiş etten geçen parazit ve bakterilerin, bebekte sistemik hastalıklara ve ölüme dahi neden olabildiği uyarısında bulundu. Ada Alver, sözlerine şu şekilde devam etti. “Özellikle, salam, sosis gibi çiğ etlerin tüketilmesi ve konserve ton balığı, tavuk başta olmak üzere ciğer, kırmızı et ve balık gibi etlerin iyi pişirilmemesi pek çok parazit ve bakterinin anneye oradan da bebeğe geçmesine neden olur. Bu hastalık yapıcı mikroorganizmalar, bebeğin karaciğer, kalp ve beynine yerleşerek sistemik hastalıklara, düşüklere ve ölüme neden olabildiği için etlerin iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda, aşısı olmayan hayvanlar ve dışkıları ile direkt temas da parazit enfeksiyonlarına neden olabilir” diye konuştu.
“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ GIDALARLA BESLENMENİN ÖNEMİ BÜYÜK”
Gebelerde ilaç kullanımının kısıtlı olması sebebiyle tüm enfeksiyon çeşitlerinden korunmada bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi büyük. Bu konuda mucize gıdaların olduğundan bahseden Ada Alver, “Özellikle gebelerde bağırsak sistemindeki yararlı mikroorganizmaların florasını arttırmak kritik bir konu. Bunun için kefir, prebiyotik, probiyotik ve fermente gıdaların tüketilmesini öneriyoruz.” Şeklinde konuştu. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenerek, enfeksiyonlara karşı hem annenin hem de bebeğin enfeksiyonlardan korunmuş olacağının altınız çizdi. "Yalnız bağışıklık sistemini güçlendiren bazı bitki çaylarının hamilelikte rahim kaslarının gevşemesine neden olması nedeniyle kesinlikle bilinçsizce tüketilmemelidir." diyerek gebelere tavsiyelerde bulundu.