’Düzce kabağı’ diye anılan bal kabağının ünü her geçen gün giderek artıyor. Kabak tatlısından komposto ve trileçeye kadar birçok ürüne lezzet katan bal kabağı, sadece yetiştiği bölgede değil, Türkiye’nin hemen hemen her yerinden ilgi görüyor. Üretici Murat Yılmaz, kabağın kilosunun 10 liraya kadar düştüğünü ifade ederek, Kabak hasadımızı yaptık. Kabağın görüntüsü sert olacak. Genelde taze kabak kendini renginden belli eder. Kabağın içi bazen çürük çıkabilir. Vatandaşlar bunu dışardan anlayabilir. Kendi rengini kaybeden kabağın içi çürük çıkar. Bu kabağın tohumu Afyonkarahisar yöresine ait. Bölgemizde ektiğimiz kabağın tohumu farklı dedi. Düzce kabağının lezzetli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, Daha beyaz olan kabaklar Düzce kabağıdır. Afyonkarahisar kabağının rengi koyu olur diye konuştu. Murat Yılmaz, kabağın en çok tatlılarda kullanıldığını söyleyerek, Kabağın çok farklı yemekleri var. Yöresine göre değişir. Özellikle tatlı yapımında kullanılıyor ama bir çok yörede farklı tatlar deneniyor. Dönerinin bile yapıldığını duydum. Nasıl yaptılar bilmiyorum ama biz genelde tatlısını yaparız, böreğin içerisinde kullanırız şeklinde konuştu. Balkabağı, beta-karoten, C vitamini, potasyum ve lif açısından zengin, besleyici bir sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, göz ve cilt sağlığını desteklemek, kalp sağlığını iyileştirmek ve sindirimi düzenlemek gibi pek çok faydası vardır. Düşük kalorili yapısıyla kilo kontrolüne yardımcı olur ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Buharda pişirme, vitamin kaybını önlemek için en sağlıklı yöntemlerden biridir. Bebekler için ek gıda olarak doğal ve alerji riskini azaltacak şekilde hazırlanabilir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini olumsuz etkileyebileceğinden porsiyon kontrolü önemlidir. Taze ve doğru saklama koşullarıyla tüketilmelidir. Potasyum: Kalp sağlığını destekler ve tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.Magnezyum: Kas ve sinir fonksiyonlarını düzenler. Demir: Kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler.Fosfor: Kemik ve diş sağlığı için gereklidir.