GLOKOMUN TEDAVİSİ KİŞİYE VE GÖZ TANSİYONU TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR
Glokom tedavisindeki temel prensip, görme sinirinin ve bu sinirin fonksiyonları olan periferik görmenin ve görme keskinliğinin korunabilmesi. Bu amaçla uzun zamandır glokom tedavisinde tıbbi, cerrahi ve lazer tedavi seçenekleri uygulanıyor. Fakat herkes için geçerli olan bir tedavi modeli bulunmuyor. Hastanın glokom tipi, tansiyon yükseklik derecesi, görme siniri ve retinanın durumu, yaşı, diğer hastalıkların olup olmadığı, evde yalnız yaşayıp yaşamadığı gibi birçok değişken tedavi planını etkiliyor.
LAZERLE GLOKOM TEDAVİSİ
Lazer yöntemi glokomda göz içi basıncını düşürmek adına tedavi amaçlı olarak ya da koruma amacıyla uygulanıyor. Tedavi amaçlı yapılan lazerlerde açık açılı glokom için uygulanan selektif lazer trabeküloplasti yer aIıyor. Bu tedavide göz sıvısının dışa akımını artırmak amaçlanıyor.
Akut açı kapanması glokom krizine girmiş hastalarda ise kriz kontrol altına alındıktan sonra periferik lazer iridotomi uygulanıyor. Bu tedavi kriz geçirmeye müsait gözlerde de koruyucu amaçla yapılıyorr.
Bir diğer lazer yöntemi ise transskleral diyot lazer siklofotokoagülasyon yöntem. Göz içi sıvı üretimini azaltmak amacıyla uygulanıyor. Son yıllarda sub-cyclo modunda eşik altı enerji kullanarak ve micropulse probları kullanarak diyot lazer uygulanıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belma Karini bu lazer yöntemi için "daha güvenilir, tekrarlanabilir ve etkinliği oldukça yüksek olan bir lazer yöntemidir." diyor.